Het ontwerpen van een zorglocatie is belangrijk en bijzonder werk. In de zorg kan de huisvesting namelijk een enorm verschil maken. Hoe wij onze klanten daarbij helpen? Daarover spraken we met Raban Haaijk, Architect-Directeur bij Bureau Bos. Hij vertelt hoe belangrijk het is om direct vanaf het ontwerp álle betrokkenen mee te nemen in het proces. Samen met verzorgers, familie en behandelaars zorgt hij voor een breed gedragen ontwerp.
Ontwerpen voor de zorg
Een ontwerpproces begint nooit met tekenen, maar juist met luisteren. “Om met huisvesting het verschil te maken, is het belangrijk dat je luistert naar de wensen en behoeftes van de cliënten, verzorgers en andere betrokkenen”, vertelt Raban. “In deze gesprekken focussen we niet alleen op functionaliteit, maar zeker ook op de beleving van het gebouw en de ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan een woonzorggebouw. Dit is in de eerste plaats een woning, wat betekent dat het een warme en huiselijke omgeving moet zijn waarin het welbevinden centraal staat. Voor een dagbesteding geldt dat het meer is dan alleen een plek om de dag door te brengen. Het is een volwassen gebouw voor echte arbeid en een breed scala aan activiteiten. Hier passen een gevoel en uitstraling van ontplooiing en voldoening bij. Een zorgcentrum of ziekenhuis tenslotte, is meer dan een gebouw waar een arts of therapeut je behandelt. Het zijn plekken voor ontmoetingen en gemeenschapszin waar je aan je gezondheid, welbevinden en welzijn werkt. Van zo’n omgeving verwacht je dat het je helpt met je herstel. Door continu het gesprek aan te gaan, weet je dat geen één zorglocatie hetzelfde is.”
Dialoog gedurende het gehele proces
De zorg is een dynamische sector die altijd in beweging is. Raban: “Mensen worden ouder, technologie speelt een steeds belangrijkere rol en de doorbraken in de medische wetenschap zijn ongekend. Tegelijkertijd verandert ook de financiering vanuit de overheid en verzekeraars en worden cliënten vaker aangesproken op de eigen verantwoordelijkheid. Doordat wij niet alleen het gesprek aangaan met de opdrachtgever, maar ook met de hoofdgebruikers, behandelaars, familie en bijvoorbeeld wijkbewoners, zorgen wij ervoor dat onze zorggebouwen de huidige en toekomstige veranderingen faciliteren. Ons doel is dat onze ontwerpen breed gedragen worden. Dat het gebouwen zijn waar de mensen trots op zijn en waar ze voelen dat er rekening met ze gehouden wordt. Of iemand nu te maken heeft met dementie, een visuele beperking of autisme, iedereen moeten voelen dat zijn autonomie, zelfstandigheid en privacy behouden blijven. Samen creëer je meer, daar zijn wij van overtuigd.”
Benieuwd wat wij samen voor uw (nieuwe) zorggebouw kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring