Bij Bureau Bos werken we dagelijks aan het ontwerp van een grote diversiteit aan gebouwen. Denk aan kantoorpanden, zorginstellingen en scholen, maar ook aan theaters en jongerencentra. Theaters, jongerencentra en kerken… het lijken hele verschillende gebouwen, maar ze hebben ook een grote overeenkomst. Het zijn namelijk allemaal gebouwen waar beleving en bezieling centraal staan. Dit betekent dat naast de architectuur ook het interieur een cruciaal onderdeel van het ontwerp is. In deze blog vertelt architect Vera Vizee hoe zij deze disciplines samenbrengt.
De bezoeker staat centraal
In het ontwerp voor publieke gebouwen staat altijd de bezoeker centraal. “Iemand die een kerk, theater of jongerencentrum binnenloopt, moet zich direct thuis voelen”, vertelt Vera. “Ook hou je rekening met de onalledaagse ervaring die een bezoeker zoekt wanneer hij of zij in het gebouw is. Om dit te realiseren, bedenken we samen met de klant als het ware het verhaal van de bezoeker. Welke route legt die af in het gebouw, welke ruimten worden bezocht en wat moet de beleving zijn in de verschillende ruimten? Samen bedenken we hoe we de ervaring uniek kunnen maken en hoe dit versterkt kan worden door het gebouw. Zo ontstaat een beeldverhaal op basis waarvan we starten met het ontwerp.”
Interieur als cruciaal onderdeel
Bij Bureau Bos worden architectuur en interieur niet los van elkaar gezien, maar juist geïntegreerd met elkaar. Vera: “Voor publieke gebouwen geldt meer nog dan bij andere gebouwen, dat het interieur een integraal onderdeel is van het gebouwontwerp. Daarom hebben wij ons ontwerpproces hier volledig op ingericht. In de praktijk betekent dit dat wij van binnen naar buiten ontwerpen. Tijdens iedere ontwerpbijeenkomst kijken we samen naar de materialen, ruimtelijkheid en sfeer van het geheel.”
Ervaring en functionaliteit
Ervaring en beleving zijn dus belangrijke aspecten in het ontwerp van publieke gebouwen, maar daarnaast speelt ook functionaliteit natuurlijk een belangrijke rol. “Aan de ene kant besteden we veel aandacht aan akoestiek, temperatuur, luchtverversing en verlichting om de zintuigelijke ervaring zo aangenaam mogelijk te maken”, licht Vera verder toe. “Tegelijkertijd hebben we het over gebouwen waar grote groepen mensen zich in bewegen, dus ook veiligheid in het geval van calamiteiten is essentieel. Omdat we een integrale werkwijze hanteren, nemen we al deze aspecten al mee in de basis. Publieke gebouwen worden bijvoorbeeld ook op verschillende manieren en tijdstippen gebruikt, hoe faciliteer je dit en hoe vereenvoudig je daarmee de exploitatie? Allemaal vraagstukken waar wij ons mee bezighouden. Het antwoord op deze vragen verkrijgen we door de dialoog aan te gaan met betrokkenen. Dit zijn niet alleen onze opdrachtgevers zelf, maar bijvoorbeeld ook de bezoekers. Samen creëren wij een gebouw waarin iedereen zich thuis voelt.”
Bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op. Wij vertellen u graag meer over ons ontwerpproces.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring