Bij Bureau Bos begint ontwerpen niet met tekenen, maar met luisteren. Op deze manier komt er veel informatie boven tafel. Over de functionele aspecten, maar ook over de beleving en wensen van cliënten en medewerkers. Dat deze stap in de ontwerpfase cruciaal is, weet Elize Heuvelling (locatiemanager senior+ bij Stichting Philadelphia Zorg) als geen ander. Elize: “Onze bewoners hebben allemaal een verstandelijke beperking en hebben intensieve zorg nodig. Daar moeten het woonhuis en activiteitencentrum wel op aangepast zijn. Ons vorige pand was een schoolvoorbeeld van ‘ontwerpen vanuit een kantoortje’. Dus dat moest bij het ontwerpen en realiseren van Boerderij Groot Schutterhoef écht anders.”
Zonder kennis van je doelgroep gaan ontwerpen; dat werkt gewoon niet
De locatie in Nieuwland waar Elize eerst werkte, was gebouwd op een heuvel. Elize: “Die locatie was echt hét schoolvoorbeeld van iemand die achter zijn bureautje zit en een ontwerp maakt zonder dat hij weet wie de doelgroep is. Veel van onze bewoners zitten namelijk in een rolstoel, maar de locatie had erg veel trappen. De architect kwam er pas tijdens de bouw achter dat dit misschien niet zo handig was voor onze doelgroep. Mede hierdoor konden bewoners nauwelijks zelfstandig naar buiten. Een groot gemis! Dus toen we in Leusden de mogelijkheid kregen om op een bestaand terrein van Philadelphia woningen en dagbestedingsruimtes bij te bouwen, hebben we die kans met beide handen aangegrepen.”
Samen creëer je meer
In de samenwerking met een architect was de belangrijkste eis van Elize en haar collega’s dat iemand met hen meedenkt. Elize: “We wilden echt sámen iets moois ontwikkelen voor de bewoners en begeleiders. Uiteraard moest de locatie rolstoelvriendelijk worden en bewoners moesten zich vrij kunnen bewegen, zowel binnen als buiten. Daarnaast vonden we het ook belangrijk dat iedereen zijn of haar eigen ideeën kon inbrengen, van begeleiders en fysiotherapeuten tot de ouders van onze cliënten. Ik kende Jeroen Sloof, zakelijk directeur Bureau Bos, uit de Raad van Toezicht van Zorg- en Wooncentrum De Haven en moest meteen aan hem denken voor dit project. Vooral omdat ze bij Bureau Bos samen met de opdrachtgever én belangenbehartigers tijdens verschillende sessies iets creëren waar íedereen achterstaat. Uiteindelijk werd dit project voor Bureau Bos de eerste samenwerking met Philadelphia.”
Boerderij Groot Schutterhoef: rolstoelvriendelijk en veel ruimte om vrij te bewegen
Op Boerderij Groot Schutterhoef wonen veertig cliënten, verdeeld over vier woongroepen. Bureau Bos is verantwoordelijk geweest voor het ontwerp van twee nieuwe woningen voor twintig ouder wordende cliënten met een verstandelijke beperking en het verlengen van een schuur ten behoeve van twee nieuwe dagbestedingsruimtes. Alles is gelijkvloers en er is veel ruimte om naar buiten te gaan. Dit was een belangrijke eis. Elize: “We vinden het belangrijk dat onze cliënten zich vrij kunnen bewegen, zowel binnen als over het terrein. Zonder belemmeringen, want een blokkade levert veelal boosheid op. Hier hebben we het tijdens één van de co-creatiesessies uitvoerig over gehad. Het was voor ons een eyeopener dat het ontwerp werd gerealiseerd op basis van onze bevindingen. Hierdoor komt de wandelende cliënt bijvoorbeeld op geen enkel moment een dichte deur tegen en kunnen mensen in een rolstoel ook makkelijk rondjes rijden door de woonhuizen.”
Gebouw draagt bij aan goed zorgverleningsproces: dat beseffen we ons door Covid-19 nóg meer
De woonkamer en keuken vormen het middelpunt voor iedere woongroep . Daaromheen zit een gang met slaapkamers eraan vast. Iedere slaapkamer heeft een eigen deur naar buiten, zodat bewoners zich ook makkelijk zelfstandig over het buitenterrein kunnen bewegen vanuit hun slaapkamer. “We hebben vooral tijdens de Covid-19-lockdowns gemerkt hoe ontzettend fijn het is dat we zoveel buitenruimte hebben waar onze bewoners zich veilig kunnen bewegen. Doordat iedere slaapkamer een eigen deur naar buiten heeft, konden ouders ‘via de achterdeur’ toch nog kleding afgeven, zonder dat ze daarvoor de woongroep op hoefden te komen. En op het moment dat de locatie gesloten was voor bezoek, hadden onze bewoners toch nog alle vrijheid om zich vrij en veilig over het terrein te bewegen dankzij het lage hek dat om het terrein staat. Het is van begin af aan een heel fijne samenwerking geweest met Bureau Bos en ik ben erg blij met het resultaat”, besluit Elize.
Benieuwd wat wij nog meer hebben gedaan voor Stichting Philadelphia Zorg? Bekijk dan onze projecten. Of neem contact met ons op voor meer informatie.
neem contact op met Raban Haaijk
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring