Vorige week is de restauratie van ‘De Melkfabriek’ van start gegaan. Een nieuwe mijlpaal in de historie van dit gebouw. Een mijlpaal waarin dit monumentale pand weer in alle eer en glorie hersteld gaat worden en voor de lange termijn behouden. In de Bunschoter van vorige week stond een mooi artikel over de rijke historie van de fabriek tot het moment dat deze voor de oorspronkelijke doeleinden gesloten werd. Hierna heeft het gebouw lange tijd dienst gedaan als bedrijfsverzamelgebouw en heeft menig bedrijf hier zijn deuren geopend. Na deze periode raakte dit Rijksmonument in verval en was het een favoriete hangplek voor de Spakenburgse jeugd. Aan de periode van verval is nu een einde gekomen.
Met elkaar hebben Heinen en Hopman, Koelewijn Bouw en Bureau Bos de ontwikkeling op zich genomen. Twee jaar aan voorbereidingen hebben geleid tot nu de start van het daadwerkelijke restaureren. De plannen zijn ambitieus en samen met de ontwikkeling van de 15 eengezinswoningen op het terrein er omheen zal er een gezellig woonhofje ontstaan.
Voor de exploitatie is de fabriek in twee delen opgedeeld, het lage deel met de kopwoning en het hoge deel met de schoorsteen. Het lage deel krijgt een woonbestemming, het hoge deel heeft bestemming voor bedrijfshuisvesting.
Bij de voorbereiding en nu bij de uitvoering van dit restaureren is er door de architect en bouwer heel veel aandacht voor de historie van het gebouw. Het pand in de huidige staat is in meerdere fases met de tijd uitgebreid. Zo is het hoge deel aan de Sint Nicolaasweg in drie fasen gebouwd. Bij het onderzoeken van de voormalige buitenmuren werden in een patroon dichtgemetselde delen ontdekt. Deze zijn voorzichtig opengemaakt en er kwamen op veel plaatsen oude stalen buitenkozijnen tevoorschijn, soms met het glas nog in de stopverf. Door dit op te nemen in het ontwerp zijn er diverse leuke doorkijkjes door het hele pand ontstaan en een stukje historie bloot gelegd. Er zijn meerdere oude elementen (her)ontdekt die telkens weer zijn verwerkt in het ontwerp en de bouwer draagt zorg dat deze elementen een mooie en zichtbare functie krijgen. In dit kader wordt aan de buitenzijde van het lage deel ook het laad- en losperron teruggebracht.
Het gehele voorbereidingsproces is tot stand gekomen in goede en intensieve samenwerking met de gemeente Bunschoten, de Rijksdienst voor Cultuur en Erfgoed en Mooisticht, waar de Welstand en Monumentencommissie onder vallen.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring