Dit interview verscheen eerder op woensdag 31 maart in De Bunschoter.
Bureau Bos opent in januari 2021 een vestiging in Bunschoten-Spakenburg. Het architectenbureau, waar luisteren naar en ontwerpen vóór de opdrachtgever hoog in het vaandel staat, betrekt het hoge deel van de oude melkfabriek. In dit historische pand polijst Bureau Bos haar uitstraling. Het enthousiasme klinkt door in de woorden van Jeroen en Wendelijn Sloof als zij vertellen over dit project. Een project dat de 15 woningen op het terrein, het woongedeelte in het “lage deel” en ook de bedrijfshuisvesting van zijn eigen bedrijf omvat. Naast de vestiging in Bunschoten-Spakenburg wordt het kantoor in Baarn aangehouden.
Van toen naar nu
Bureau Bos bestaat inmiddels 56 jaar. Oprichter Arnold Bos, die in 1993 met pensioen ging, was voordat hij zijn architectenbureau begon, werkzaam als gemeente-architect bij de gemeente Baarn. Hierdoor had hij veel contacten binnen gemeentes en overheid en kwam het bureau via die route vooral in het ontwerpen voor het onderwijs terecht. Het bureau is in die ‘tak van sport’ dan ook groot geworden en landelijk naam gemaakt. Na de decentralisatie van de scholenbouw moest het bedrijf meer aan acquisitie gaan doen om aan opdrachten in deze sector te komen. Zodoende is Bureau bos vanaf de eeuwwisseling haar portefeuille gaan verbreden en is nu actief in de segmenten: leren, wonen, werken, zorgen, beleven en bewegen. Het bureau telt tegenwoordig rond de 40 medewerkers.
Alhoewel het Bureau Bos voornamelijk bekend staat als architectenbureau is het veelzijdiger dan dat. Het is een integraal werkend bureau. Naast architectonische ontwerpen, zowel exterieur als interieur, ontwerpen zij ook de constructies en de gebouwinstallaties, tekenen ze de ontwerpen bouwtechnisch uit, maken ze bouwfysische berekeningen en bouwbesluittoetsingen, hebben eigen directievoerders en toezichthouders en de afdeling beheer en onderhoud verzorgt nulmetingen en meerjarenonderhoudsplannen. Op deze manier is het hele proces bij één partij onder gebracht. Een concept dat de opdrachtgever volledig ontzorgt.
Van afstudeerstudent naar algemeen directeur
Jeroen werkt al sinds 1997 bij Bureau Bos en is vanaf de schoolbanken binnengekomen. Hij studeerde af op een project van Bureau Bos en kwam daarna in dienst als bouwkundig tekenaar waar hij alle kansen kreeg zich te ontwikkelen. Van tekenaar naar assistent projectleider, projectleider en bedrijfsleider stapte hij in 2007 over naar de holding als bureaumanager en trad in 2008 toe tot de directie als zakelijk directeur/aandeelhouder. Inmiddels is Jeroen algemeen directeur/eigenaar. Mede-eigenaar en technisch directeur Ab Barendse begon zijn carrière ook vanuit de schoolbanken als stagiair. Dit tekent gelijk de ontwikkelmogelijkheden die er binnen het bedrijf zijn. Een graag gestelde vraag bij een sollicitatie is dan ook: ‘wat zou je willen bereiken’ waarna beide heren met veel plezier uitgebreid hun eigen start en ontwikkeling toelichten.
Van Baarn naar Bunschoten
Arnold Bos begon zijn bedrijf in 1955 in zijn achtertuin, maar al snel streek hij neer op de Amalialaan in Baarn. Het bureau deed tevens dienst als woonhuis en naarmate het bureau groeide verhuisde de familie naar het naastgelegen woonhuis. Toen ook dit geheel gevuld was, werd er een voor die tijd vooruitstrevend complex gerealiseerd op de plaats van beide woonhuizen. De benedenverdieping is een kantoorlaag met parkeerkelder en daarbovenop werden drie lagen appartementen met penthouses gerealiseerd.
In 2019 de begon bureau bos samen met Heinen & Hopman en Koelewijn Bouw aan de ontwikkeling van Melkfabriek Eemlandia en het erom heen gelegen terrein. Een bijzonder mooi project.
Er werd in eerste instantie een grondige analyse van het gebouw gemaakt. Door een 3D-scan te laten maken van het pand, werd duidelijk hoe de oude melkfabriek Eemlandia constructief in elkaar zit. Op basis daarvan werd de conclusie getrokken dat het westelijk deel niet geschikt was voor woningbouw omdat de verdiepingshoogten daarvoor te laag zijn.
Een logische andere invulling bleek het geschikt maken voor commerciële ruimten voor zakelijke dienstverlening. Met dat idee op tafel begon de droom van bureau bos voor een vestiging in Bunschoten. Een unieke kans om een eigen pand met monumentale allure en bijpassende uitstraling voor eigen gebruik te herontwerpen en te restaureren.
Van vervallen naar vernieuwd
Inmiddels zijn we heel wat maanden verder. Maanden waarin Jeroen, Maurits van de Geest (Koelewijn Bouw) en de collega’s van beide bedrijven zijn begonnen aan een bijzonder en intensief traject met de Melkfabriek. Jeroen verteld: ,,Vanaf dag één weet je niet wat je allemaal tegenkomt. Dat waren naast de procedures met de Monumentencommissie en de Rijksdienst voor Cultuur en Erfgoed, een cultuurhistorisch onderzoek, een flora- en fauna-onderzoek, gesprekken met ecologen en het nodige asbest dat we aantroffen. In het verleden zijn er pogingen gedaan waarin delen gerestaureerd werden maar dit is zo slecht uitgevoerd dat dit nu dus grotendeels opnieuw gedaan moet worden. Alles bij elkaar heel wat uitdagingen, maar tegelijkertijd krijg je van een dergelijk project ook weer energie. In stapjes ga je aan de slag en zo moet je naar dit project kijken.’
Er volgde tijdens de maanden vanaf het moment van de koop tot aan de verlening van de onherroepelijke omgevingsvergunning op 10 februari j.l. een ware ontdekkingstocht door het pand. Daarin kwam aan het licht dat in de eerste bouwfase van het pand, wat nu dus binnenmuren zijn, allemaal voormalige buitenkozijnen achter het stucwerk waren verstopt. In het voorbije half jaar maakte Jeroen eigenhandig alle wanden schoon. Daarbij kwamen maar liefst zestien weggestopte ramen weer tevoorschijn. Bij sommige waren zelfs de stalen kozijntjes met het glas in de stopverf nog intact. Die waren aan twee kanten dichtgemetseld en daar overheen was gestuct. Omdat de verdiepingen van de verschillende aanbouwen niet even hoog zijn, kijk je door deze voormalige buitenkozijnen op verscheidene plekken in het pand horizontaal en verticaal van de ene naar de andere ruimte/verdieping. In het hoge plafond hangt nog een oude katrol, precies daaronder bleken gaten in verdiepingsvloeren te zijn dicht gestort. Deze zijn weer open gemaakt en worden afgewerkt met een glazen vloer. Op die manier zijn de oude hijsluiken weer zichtbaar gemaakt wat een verticale doorkijk door het gebouw geeft.
Twee ruimtes waren betegeld met oude zwarte en gele tegeltjes, ouderwets gelegd in de specie. Jeroens vader Hans werd ingeschakeld. Die stortte zich vol overgave op de monnikenklus om deze tegels te redden voor hergebruik. Eén voor één heeft hij ze er uitgehaald, waarna hij ze heeft ontdaan van specieresten en gereinigd heeft. Deze mooie vloer zal straks schitteren in onze eigen auditorium, waarin we onze co-creatie-sessies kunnen houden.
Wat ook duidelijk werd is dat de structuur van het gebouw heel erg bepaalt hoe je het kunt gebruiken. Maar ook dit zorgt voor behoud van de historisch waarde. Jeroen geeft aan dat hij zo weinig mogelijk wil toevoegen aan het gebouw. Natuurlijk moet er een installatie in, maar er komt geen compleet andere structuur in het pand.’ Mede dankzij de gemeente Bunschoten, Mooisticht en de Rijksdienst die heel coöperatief waren in de ontwikkelfase, zal het Rijksmonument weer in ere worden hersteld. Als we vertellen en laten zien wat er hersteld en teruggebracht wordt in de oude staat, dan is er veel enthousiasme. Je merkt dan dat we dit project echt met elkaar tot een mooi resultaat willen brengen.’’.
Op 15 februari is Koelewijn Bouw gestart met de werkzaamheden. Het bouwbedrijf hoopt in samenwerking met Heinen en Hopman installaties en Van den Hoogen engineering, die de installaties voor hun rekening nemen, op 1 december klaar te zijn. In de kerstvakantie zal bureau bos verhuizen. In die twee weken zijn we als bureau gesloten i.v.m. kerstreces en dat geeft ons dan de mogelijkheid om een groot deel van onze collega’s te verhuizen.’’
Enthousiast en trots
Jeroen en Wendelijn vertellen dat het plan door de medewerkers van bureau bos enthousiast is ontvangen. Voor sommigen betekent het dat ze iets verder moeten reizen naar hun werk, maar dat bleek voor niemand een onoverkomelijk probleem. “We nemen het personeel mee in het hele proces door middel van foto’s en filmpjes en regelmatig komen er collega’s kijken omdat ze het leuk vinden om de voortgang te zien.’’
Wendelijn benadrukt nog dat Bureau Bos heel erg betrokken is bij de Bedrijvenkring Bunschoten Spakenburg en bij ons mooie dorp. ,,Wij vinden het hartstikke gaaf dat we in ons eigen dorp komen te zitten. Daar zijn we erg trots op. Mensen zien in het dorp regelmatig onze magenta bouwdoeken hangen, maar men weet vaak niet dat we een landelijk opererend bedrijf zijn. Maar in je eigen dorp mooie dingen mogen ontwikkelen geeft net wel dat extra beetje energie en een groot gevoel van trots dat je iets voor de gemeenschap mag realiseren.”
Jeroen vult aan: ,,Zo hebben we het zwembad in Nijkerk gedaan, theater De Schaffelaar in Barneveld, het theater in Houten en momenteel zijn we onder meer bezig met een school in Zierikzee met een oppervlakte van 10.000 m2 en realiseren we een groot zorgcomplex voor Philadelphia in Vierhouten. Maar met bijna 56 jaar geschiedenis en landelijk opererend zijn er eigenlijk overal wel projecten op te noemen.’’
Het managementteam van Bureau Bos bestaat uit drie directeuren: architect-directeur Raban Haaijk, technisch directeur Ab Barendse en Jeroen als algemeen directeur. Aangevuld met Ingrid van der Horst die de projectadministratie, juridische zaken en het personeelsbeleid doet en Wendelijn, die sales & marketing en ICT/ERP voor haar rekening neemt.
De slogan ‘Samen creëer je meer’, geeft Bureau Bos ook in dit geweldige project weer voluit gestalte. Het bedrijf profileert zich hiermee op prima wijze en laat in een nieuwe setting de historie weer herleven. Oud en nieuw gaan samen de toekomst in.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring