Stichting Nobass is opgericht door zes ouders van jongvolwassenen met een normale tot hoge intelligentie met een autisme spectrum stoornis (ASS). Eén van deze ouders is Francisca Toes: “Onze wens is een levensloopbestendige woonvorm in Harderwijk voor onze kinderen, waar ze met elkaar zo zelfstandig mogelijk kunnen wonen.” Om dit te realiseren loop je als ouders zijnde echter tegen verschillende uitdagingen aan. Hoe ga je zoiets bijvoorbeeld financieren, met wie ga je samenwerken, aan welke voorwaarden moet het gebouw voldoen en hoe ga je zorg en ondersteuning regelen? Met dit interview wil Francisca andere ouders inspireren én ze vertelt hoe Bureau Bos heeft bijgedragen aan het ontwerp van het appartementencomplex.
Een vertrouwde woonomgeving in combinatie met zorg
Francisca vertelt ons hoe en waarom ze samen met andere ouders de stap heeft gezet om een wooninitiatief voor jongeren met ASS te realiseren: “Een beschermde woonomgeving voor jongeren met ASS en een normale intelligentie is in Harderwijk en directe omgeving niet aanwezig. Naast ondersteuning en begeleiding zal de omgeving veilig en vertrouwd moeten zijn. Daarom hebben we met drie ouderstellen Stichting Nobass opgericht en zijn we een visiedocument gaan schrijven. Welke zorg is nodig, waar kan het gebouw komen, wie hebben we nodig om het te realiseren en wat zijn de belangrijkste wooneisen?”
Op zoek naar samenwerkingspartners
“De grootste uitdaging in dit proces was het vinden van samenwerkingspartners. Door de gesprekken met onder andere Gemeente Harderwijk en woningcorporatie UWOON zijn we tot de conclusie gekomen dat het voor de financiering van het gebouw heel belangrijk is dat het gebouw ook makkelijk voor iets anders gebruikt moet kunnen worden als het ooit haar zorgfunctie verliest. Het was dus belangrijk dat de architect hier ook al rekening mee hield in het ontwerp. Samen met UWOON zijn wij gaan onderzoeken wat haalbaar is. Bureau Bos bleek na een aanbestedingsproces hét architectenbureau te zijn die onze wensen het beste begreep. UWOON heeft hen dan ook de opdracht gegeven om een gebouw te ontwikkelen waar onze kinderen en andere jongeren met autisme met plezier kunnen wonen. Dat wij vervolgens -samen met onze kinderen- werden betrokken bij het hele ontwerpproces was een aangename verrassing”, zegt Francisca.
Samen creëer je meer
“Voordat Bureau Bos begon met ontwerpen, hebben we eerst de locatie en andere wooninitiatieven bezocht om ideeën op te doen. Daarna werden we bij Bureau Bos uitgenodigd om samen met hen te brainstormen over het ontwerp van het appartementencomplex”, vertelt Francisca. “De jongens kregen allemaal de huiswerkopdracht om te bedenken hoe hun ideale gebouw eruit moest komen te zien. Ze mochten alles roepen. Van een tuintje om in te tuinieren, tot een gamekamer. En van een centrale ontmoetingsruimte tot een apart toilet, zodat bezoek niet in de badkamer hoeft te komen. Vanuit daar is Bureau Bos gaan tekenen. Bij de volgende co-creatiesessie werd het ontwerp besproken aan de hand van tekeningen en maquettes. En kon iets niet? Dan werd er ook duidelijk uitgelegd waarom dat niet kon. De jongens voelden zich gehoord en vonden het fantastisch dat hun ideeën terug te zien waren in het ontwerp.”
Bureau Bos speelt in op de behoeften van de doelgroep
Francisca besluit ons interview met het volgende: “Ik vind het geweldig dat Bureau Bos zo goed weet in te spelen op de behoeften van de doelgroep. Er werd bijvoorbeeld ook heel goed nagedacht over manieren om het aantal prikkels in het gebouw tot een minimum te beperken. Zo wordt het straks echt een gebouw van de jongeren, waar ze veilig en met een vertrouwd en geborgen gevoel kunnen wonen. De co-creatiesessies waren voor hen echt een uitje. Het liefst hadden we alle toekomstige bewoners betrokken bij het ontwerpproces, maar zover zijn we nu nog niet. Het ontwerp wordt nu besproken met de buurt en diverse instellingen en daarna kunnen we weer nieuwe stappen gaan zetten. Mede dankzij Bureau Bos, Gemeente Harderwijk en UWOON zijn we in ieder geval weer een stap dichter bij ons doel: op jezelf met autisme.”
Meer weten over het ontwerp voor Stichting Nobass of bent u benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem direct contact met ons op voor meer informatie.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring