Bij zorgvastgoed wordt snel gedacht aan ruimtes, oppervlaktes, groottes en onderhoud. Pas daarna wordt gekeken of er budget (over) is voor inrichting en interieur. Maar juist met dit aspect én door gebruik te maken van slimme ontwerpen, kun je het zorgvastgoed voor de zorg en de bewoners laten werken. Benieuwd hoe wij dit bij Bureau Bos aanpakken? In deze blog delen we zeven aandachtspunten:
- Inrichting die zorgdruk vermindert
- Ontwerpen die vitaliteit bevorderen
- Rust en herkenning door kleuren en materialen
- Verbeterd bioritme door verlichting
- Contact door akoestiek
- Inrichting op gevoel
- Zintuigen stimulerende elementen
1. Inrichting die zorgdruk vermindert
Goed ingedeelde locaties zorgen voor groepsvergroting, die met de juiste inrichting en het juiste interieur toch huiselijk en knus aanvoelen. Dit komt de personele capaciteit, een groot knelpunt in de zorg, ten goede. Dit lijkt een contrast, maar uit ervaring weten we dat dit niet zo hoeft te zijn. In de zorg werken namelijk veel mensen parttime en is er een zorgcapaciteit per bewoner. Wanneer je verzorgenden kunt bundelen, kunnen zij samen meer bewoners bedienen. Eén verzorgende op twee bewoners of twee verzorgenden op zes bewoners. Hier is winst te behalen: voor ieder type locatie en soort zorg is er een optimum te vinden.
2. Ontwerpen die vitaliteit bevorderen
Het geldt voor iedereen: bewegen is gezond en bewegen in de buitenlucht nog gezonder. Het maakt mensen vitaler en dat vermindert de zorg. Daarom is het belangrijk dat bewoners een woonplek hebben waar zij ondanks en juist mét hun beperking vrij en veilig kunnen bewegen. Waar zij kunnen dwalen zonder te verdwalen. Denk bij de indeling aan goede zichtlijnen, een rondloop en een veilig interieur dat aanmoedigt om als bewoner zelfstandig door de leefruimte te bewegen. Op deze manier nadenken over zowel binnen- als buitenruimtes laat de bewoners zelfstandigheid en vrijheid ervaren. Dit verbetert naast vitaliteit ook de geestelijke gezondheid. Beide zorgen voor verlichting op de zorg.
3. Rust en herkenning door kleuren en materialen
Herken ik waar ik ben, ervaar ik obstakels die er wellicht niet zijn? Wanneer dit het geval is, is dit niet alleen verwarrend, het maakt bewoners ook onzeker. En er kunnen zelfs onveilige situaties ontstaan. Het vermindert de beleving van zelfstandigheid en veiligheid. Door slim gebruik te maken van kleuren en materialen, kan je hier het verschil in maken. Creëer eenvoudig herkenning door voor specifieke groepen dezelfde kleuren- en materialenschema’s terug te laten komen. Of ondersteun de functie van een ruimte door gebruik van kleuren en materialen. Rustige kleuren en elementen in ruimtes waar rust gewenst is. En stimulerende kleuren en elementen in ruimtes waar activiteit plaatsvindt.
Denk ook na over het inrichten op het zichtveld van je bewoner. Deze is vaak door zijn of haar beperking anders gericht. Denk hierbij aan bejaarden die naar beneden kijkend door de gangen schuifelen, of juist aan mensen die door hun beperking bedlegerig zijn. Hun zichtveld is veel meer naar boven gericht. Situeer daarom de herkenningspunten en sfeermakers gericht op het zichtveld van je doelgroep. Herkenning, veiligheid, rust of stimulering en knusheid vergroten het geluksgevoel: een element die druk op de zorg vermindert.
4. Verbeterd bioritme door verlichting
Belangrijk: de verlichting van de ruimtes. Natuurlijk licht verkleurt van nature per dagdeel. Helder in de ochtend en naarmate de dag vordert, wordt het steeds warmer. Licht is de grote bepaler van ons bioritme. Een goed bioritme zorgt voor een goede slaap, en dat is juist iets wat bevordert moet worden bij mensen die wonen in een zorginstelling. Echter, daglicht kan ook fel zijn. En wanneer je een visuele beperking hebt, kan dit juist als verstorend ervaren worden. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over waar wel of geen daglicht moet binnenkomen en of deze gedimd moet worden.
Er is goed kunstlicht dat mee kan kleuren met het daglichtritme van de natuur. Zeker in ruimtes waar geen natuurlijk licht binnenkomt, is dit een goede toepassing. Met gebruik van domotica kan dit zelfs per groep of individu worden afgestemd. Stimuleer het dagritme bijvoorbeeld door de gangen in de avond donkerder te laten worden dan de woonruimtes. En zo zijn er op dit gebied talloze mogelijkheden om slim gebruik te maken van licht. Zo stimuleert u een gezond ritme bij de bewoners en verbetert de slaap.
5. Contact door akoestiek
Geluid doet veel met mensen. Ervaar je rustgevende geluiden of juist holle en harde klanken? Het heeft invloed op je gevoel, maar ook op de mate waarin je je kunt concentreren. Of waarin een bewoner zich openstelt of afsluit. Geef bij het inrichten akoestiek daarom een belangrijke plaats. Ervaring leert dat dit vaak op zijn beloop gelaten wordt. Met als resultaat dat bewoners de ruimte gaan ervaren als hol en hard. Ze keren in zichzelf en de zorgvraag neemt toe. Hiernaast oriënteren mensen met een visuele beperking zich via de akoestiek van een ruimte. Een belangrijk element dat contact en woongenot bevordert.
6. Inrichting op gevoel
Sommige bewoners zijn slecht ter been of visueel beperkter. Ze raken vaker muren en deuren aan ter oriëntatie. Wat fijn als dit uitstrekken naar steun of oriëntatie prettig aanvoelt en/of je bevestigt waar je bent. Bijvoorbeeld door zachtere steun- en stootpunten te realiseren, of herkenbaarheid te bevorderen door op specifieke plaatsen in het gebouw reliëfbehang op te hangen. Wederom kleine toepassingen die je doelgroep het leven doen vergemakkelijken.
7. Zintuigen stimulerende elementen
De wind in je haren, met de voeten in de klei staan, pootjebaden in het water, grassprietjes aan je blote voeten en het zonnetje in je gezicht. Hoe heerlijk is het? Het geeft je het gevoel dat je leeft. Helaas een ervaring die bewoners van zorginstellingen te vaak moeten missen. Dit terwijl het prikkelen van de zintuigen je gelukkig maakt en de geest versterkt. Juist deze elementen zijn zo eenvoudig in te passen. Dus waarom niet deze geluk makende elementen opnemen in de inrichting? Ze geven bewoners de ervaring te leven!
Opgesomd
Al deze punten op zichzelf kunnen de kwaliteit van leven verbeteren én de druk op de zorg doen afnemen. Laat staan wanneer meerdere aandachtspunten meegenomen worden in het ontwerp, de inrichting en het interieur. Wanneer je hier slim mee omgaat, zorg je naast zorgverlichting en een hogere levenskwaliteit óók voor een sterke marktpositie van de zorginstelling. Toekomstige bewoners en hun naasten zijn terecht selectief over de locatie waar zij of hun geliefden gaan wonen. Een plek die hun thuis is. Waar ze woon- en levensgenot ervaren. Waar ze gestimuleerd worden en langer vitaal blijven. Een plek waar ze bewoner kunnen zijn, in plaats van cliënt.
Benieuwd wat Bureau Bos voor u kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring