Herbestemming Brandweerkazerne Rhenen
Bureau Bos verzorgt de conceptvorming en het ontwerp voor de herbestemming van de voormalige Brandweerkazerne uit begin jaren ’40 in Delftse School-stijl in Rhenen. Stichting ’t Brandt Weer gaat het Rijksmonument geschikt maken voor werkplekken, zowel aanschuifplekken als kantoor-in-kantoor, workshops en lezingen, culturele programmering, plek voor hedendaagse kunst, artist in residence en B&B met biologische/streekgeoriënteerde daghoreca. Het naastgelegen Rode Kruisgebouw wordt meegenomen bij de herbestemming.
‘t Brandt Weer biedt straks plek voor zelfstandige professionals en creatieve makers die maatschappelijk bewust willen ondernemen. Zij voelen zich betrokken bij de stad en willen graag bijdragen aan het culturele, sociale en toeristische klimaat. Onder meer door kleinschalige activiteiten te programmeren voor en door de stad: kindercolleges, innovatielabs, lezingen, films, taallessen voor nieuwe Nederlanders, denktankmiddagen voor maatschappelijke vraagstukken, uitwisseling met Kleurrijk Rhenen.
Starters worden in ‘t Brandt Weer begeleid door ervaren professionals en kunnen doorgroeien naar een winkel, atelier of kantoor elders in de stad. Een aantal ruimtes is te huur voor workshops en coaching sessies en uiteraard voor vergaderingen. ‘t Brandt Weer is ook een platform voor hedendaagse kunst uit de regio: de kelder van het pand biedt hier bij uitstek ruimte voor. Het gebouw is qua plattegrond en uitstraling optimaal geschikt voor een combinatie van genoemde
Uitgangspunt voor het ontwerp is behoud en versterking van de bestaande ruimtelijke karakteristieken van het gebouw. Er wordt op twee punten een ingreep in de routing gemaakt. De kazerne en het Rode Kruisgebouw verbinden we met een doorbraak in de scheidingsmuren en de trappen op de twee verdiepingen van de kazerne worden samengevoegd tot één trappenhuis. Deze twee relatief eenvoudige bouwkundige ingrepen zorgen ervoor dat alle functies binnendoor met de daghoreca verbonden zijn. Hiermee stijgt de gebruikswaarde van het pand aanzienlijk en dit is een voorwaarde voor een succesvolle herbestemming. Het gebouw wordt geschikt gemaakt aan de vereisten van de huidige tijd: alle buitenwanden worden aan de binnezijde geisoleerd, het dak aan de buitenzijde.
De later toegevoegde en niet-monumentale uitbouw in de patio wordt gesloopt. Zo wordt de patio in ere hersteld en wordt de oefen- en droogtoren weer het kloppende hart en visueel referentiepunt: zij is vanuit alle functies zichtbaar. In de toren werden ontruimingen geoefend (spingen en opvangen) en hingen de brandslangen te drogen. Dit verleden wordt met kunst in de toren in herinnering geroepen. De patio wordt een verlenging voor de daghoreca in de lente en zomer, vanwege de bezonning is het hier goed vertoeven.
De overige ruimten in de gebouwen blijven zoveel mogelijk intact: van de bijzondere zolderrruimten op de verdiepingen van de kazerne tot de garage met bergzolder van het Rode Kruisgebouw. Soms wordt een trap of een deur toegevoegd, maar daar blijft het voor een groot deel bij. Vloer, wanden en plafonds worden waar nodig opnieuw afgewerkt, de ruimten krijgen een nieuwe inrichting en een modern verlichtingsplan ondersteunt het veranderde gebruik. In het interieur komen de oorspronkelijke kleuren en motieven van de Delftse school terug. En dan kunnen we zeggen: ’t brandt weer!
Impressie
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring