Zorg- en Wooncentrum de Haven
Op het terrein van Zorg- en Wooncentrum De Haven in Bunschoten, nabij de oude haven van Spakenburg, heeft Bureau Bos vervangende nieuwbouw ontworpen en begeleid van drie zorgvilla’s en vijf woonvilla’s. In twee zorgvilla’s zijn 4 kleinschalige woonzorggroepen 8 intramurale psychogeriatrische bewoners gehuisvest. In de overige zorgvilla wonen bewoners met een autistische stoornis. En tenslotte: in de vijf woonvilla’s liggen in totaal 96 tweekamerappartementen en 12 driekamerappartementen. De focus ligt op zorg en wonen voor ouderen.
Het ontwerp van de buitenruimten en het interieur zijn onderdeel van de opdracht, evenals het ontwerp van de constructies en de installaties. Er is werkelijk sprake geweest van een gezamenlijk ontwerpproces door een interdisciplinair team van Zorg- en Wooncentrum De Haven en Bureau Bos. Al vanaf de start van de planvorming heeft dit team de ambities geformuleerd voor de nieuwbouw en het ontwerpproces.
Er zijn losse woon- en zorgvilla’s ontworpen met ruimte en groen ertussen. Zo opent het terrein van De Haven zich naar de openbare straat en de naastgelegen woonwijken. Centraal tussen de woonvilla’s ligt een met klinkers bestraat plein waarop ruimte is voor groen, zitelementen en parkeren. Tussen de zorgvilla’s en het bestaande hoofdgebouw van De Haven ligt een royale beleeftuin met terrassen. De woon- en zorgvilla’s zijn ruim voorzien van balkons en hebben alle een eigen entree. De balkons worden ondersteund door ronde kolommen met een incidentele vertakking: een verwijzing naar de masten en gieken van de boten in de haven van Spakenburg. De kaprichting van de gebouwen varieert sterk, waardoor een speels en levendig beeld ontstaat.
Het ontwerp van de buitenruimten en het interieur zijn onderdeel van de opdracht, evenals het ontwerp van de constructies en de installaties. Er is werkelijk sprake geweest van een gezamenlijk ontwerpproces door een interdisciplinair team van Zorg- en Wooncentrum De Haven en Bureau Bos. Al vanaf de start van de planvorming heeft dit team de ambities geformuleerd voor de nieuwbouw en het ontwerpproces.
Er is aan de zuidwestzijde van het terrein een loopbrug met bromfietssluis toegevoegd, waardoor een wandelroute over het terrein ontstaat voor bewoners of bezoekers. De ruimte tussen de villa’s zorg ervoor dat er zichtrelaties ontstaan vanaf de gebouwen, het plein en de tuin op het terrein naar de openbare straat en omgekeerd.
Een belangrijke ontwerpkeuze is om de bestaande binnenplaats af te sluiten voor auto’s. Hierdoor is het mogelijk om een beleeftuin met daaraan woningterrassen in te richten waarin de bewoners in vrijheid kunnen bewegen ondersteund door domotica. Zowel de nieuwe kleinschalige intramurale woonzorggroepen als het bestaande hoofdgebouw liggen aan deze beleeftuin. Een belangrijke stap voor de vrijheidsbeleving en rust van de dementerende bewoners. Ook binnen zijn de nieuwe woongroepen met veel ruimte en daglicht ontworpen. De woonkamer staat centraal in de woongroep en heeft een royaal balkon geschikt voor dementerenden. De gangen en verblijfsruimten zijn breed en bieden ruimte aan beddenverkeer en looponrust. De lift leidt automatisch naar de begane grond of omgekeerd naar de woonverdieping van de bewoner. Elke woongroep heeft een eigen warm huiselijke sfeer, passend bij de leeftijd van de bewoners. De deuren van de zitslaapkamers hebben alle een eigen kleur en de deuren van facilitaire ruimten worden gecamoufleerd. Zo is ontstaat een lichte en overzichtelijke woonomgeving met weinig omgevingsstress.
De nieuwe appartementen zijn zowel marktconform als toekomstbestendig. Ze zijn ontworpen met het leveren van thuiszorg in het achterhoofd. In elke verblijfs- en verkeersruimte zijn rolstoeldraaicirkels mogelijk en tussen de slaapkamer, de woonkamer en de badkamer zijn schuifdeuren getekend. De woonvilla’s hebben een brancardlift. De nieuwe zorgvilla’s zijn ingericht op beddenverkeer. Per twee zitslaapkamers is een badkamer aanwezig, waarbij domotica het gebruik en de privacy regelt. In de zitslaapkamers is rondom het bed zowel ruimte voor de zorgverlener als voor persoonlijke spullen. De woonkamer en balkon zijn zeer ruim opgezet en de keuken heeft een centrale plek gekregen in de woonkamer. De zorgvilla’s hebben een beddenlift. Elke groep heeft een eigen was- en droogruimte, medicijnberging, voorraadberging en berging voor hulpmiddelen. Alle gebouwen en het terrein zijn drempelloos, voorzien van een basisstructuur voor domotica en bereikbaar voor hulpdiensten.
De villa’s zijn op basis van hetzelfde casco ontworpen. Dit maakt het mogelijk om de zorgvilla’s in de toekomst om te vormen tot woonvilla’s. Een kleinschalige woonzorggroep kan omgevormd worden tot 6 tweekamerappartementen of 4 driekamerappartementen. Trappen, liften, gevelopeningen, leidingschachten en vloersparingen zitten al op de juiste plaats.
De nieuwbouw biedt nu ruimte aan 8 kleinschalige intramurale woonzorggroepen voor dementerende bewoners, 96 tweekamerappartementen en 12 driekamerappartementen. De 8 woonzorggroepen zijn in de toekomst om te vormen tot 48 tweekamerappartementen. Dus gaat het om totaal 156 equivalente woningen.
Impressie
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring