Assistent ontwerper Tim volgt zijn BEP bij bureau bos
Samen creëer je meer. Deze slogan staat niet alleen centraal voor onze werkwijze tijdens het creëren van droomgebouwen. Het geldt ook voor ons team van architecten en ingenieurs. We leren namelijk van elkaars kennis en expertise en werken samen in interdisciplinaire teams. Je creëert immers meer met z’n allen, dan wanneer je het alleen moet bedenken. Eén van onze collega’s die ook volgens dit credo denkt en werkt is onze BEP’er Tim van der Steen.
In deze blog vertelt Tim over zijn BEP, het team waarin hij werkt, de projecten waar hij trots op is en wat samen creëer je meer volgens hem betekent. Kortom; we stellen onze BEP’er in deze blog aan je voor.
Wat is de beroepservaringsperiode (BEP)?
De titel Architect is beschermd door de Wet op de architectentitel. Dit betekent dat je deze titels alleen mag dragen als je staat ingeschreven in het architectenregister. Maar voordat je jezelf in het register mag inschrijven, moet je eerst de beroepservaringsperiode doorlopen. Dat is sinds 1 januari 2015 verplicht.
Tim: “Er zijn 24 eindtermen, verdeeld over alle fases in de bouw, waarvan je moet aantonen dat je ze onder de knie hebt. Omdat je tijdens je BEP wordt voorbereid op een volwaardige vakuitoefening, duurt deze twee jaar. Een gebouw is immers niet binnen een paar maanden ontworpen én gebouwd. Je werkt tijdens je BEP aan heel veel verschillende projecten en staat onder begeleiding van een ervaren architect. In mijn geval is dat architect directeur Raban Haaijk. Zodra ik de BEP succesvol heb afgerond, kan ik mijzelf inschrijven als architect in het Architectenregister.”
Aangenaam, ik ben Tim; BEP Architect bij bureau bos
Tim van der Steen
Bij bureau bos: als assistent ontwerper sinds september 2021
Ervaring: werkte hiervoor bij een bouwkundig tekenbureau als assistent architect
Opleiding: Master of Science, Architecture Building and Planning @ Technische Universiteit Eindhoven
Ontwerpen voor de zorg, het onderwijs en de utiliteitsbouw: geen week is hetzelfde
Tijdens zijn BEP werkt Tim aan veel verschillende projecten. Zo is geen week hetzelfde. “De ene keer ben je betrokken bij een aanbouw van een particulier, doe je mee aan een prijsvraag of vertaal je een programma van eisen naar een ontwerp. De andere keer ga je in gesprek met de opdrachtgever en zijn stakeholders over het ontwerpen van een specialistisch zorgcentra. Dit zorgt ervoor dat je snel moet kunnen schakelen, maar vooral dat je week heel gevarieerd is”, vertelt Tim.
Elk project heeft wel iets bijzonders
Een project waar hij trots op is? “Elk project heeft wel iets bijzonders. En de grootte van het project heeft daar naar mijn mening eigenlijk niets mee te maken. Het is meer de impact die je met een gebouw kan maken op iemands leven wat een project bijzonder maakt. Zo kijk ik bijvoorbeeld heel positief terug op het ontwerp van een uitbouw die ik heb gemaakt voor een gezin met een zieke moeder. Door haar ziekte kan zij binnen nu en tien jaar niet meer goed lopen, waardoor de slaapkamer naar beneden moest worden verplaatst. In zulk soort projecten houd je bijvoorbeeld ook rekening met de plaatsing van de eettafel, zodat de moeder vanuit haar bed nog wel de connectie kan maken met het leven in de keuken en woonkamer. Het was voor ons misschien een klein project, maar voor de klant een groot project mét veel betekenis”, vertelt hij.
Samen creëer je meer; werken in een interdisciplinair team
We werken niet alleen veel samen met de opdrachtgevers, maar ook met elkaar. Bij bureau bos hebben we het kantoor namelijk niet opgedeeld in een tekenkamer, ontwerpkamer en een kamer met projectmanagers. We werken juist in gemixte teams waar interdisciplinair van elkaar geleerd wordt.
Wat hiervan de meerwaarde is? Volgens Tim is dat het feit dat je in een vroeg stadium in het ontwerpproces al kennis in kan winnen van andere disciplines: “Omdat ik nog in mijn BEP zit, heb ik natuurlijk nog niet zoveel ervaring bij andere bureaus. Maar wat ik wel heel tof vind, is dat je bij bureau bos per discipline in duo’s werkt. Als junior of medior werk je altijd samen met een senior. Én daarnaast werken er op een afdeling altijd architecten, (bouwkundig) tekenaars, ontwerpers, een projectmanager en stagiairs. Hierdoor kan je in een vroeg stadium van het ontwerpproces bijvoorbeeld al zaken afstemmen met een installatietechnicus. Of je laat een collega-architect meekijken die al veel ervaring heeft met het ontwerpen van gebouwen in een bepaalde sector. Je leert gewoon heel veel van de andere disciplines, je haalt het beste in elkaar naar boven én je kan die kennis en expertise vervolgens inzetten voor het project waarmee je bezig bent. Dit vertaalt zich in mijn ogen ook in betere ontwerpen voor onze opdrachtgevers. Samen creëer je meer!”
Ook het vak leren van ervaren architecten?
Bij bureau bos werkt een gedreven en ervaren team van architecten, ingenieurs en ontwerpers. Een team dat voor elkaar klaarstaat. Én voor jou als je het vak nog moet leren en/of eigen moet maken. Wil jij je toevoegen aan ons team? Bekijk dan onze openstaande vacatures en solliciteer direct op de functie die jou aanspreekt. Benieuwd wat wij kunnen beteken om jouw project tot een succes te maken? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op.
neem contact op met Tim van der Steen
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring