Co-creatie: bureau bos ontwerpt het eerste Integrale Kind Centrum van Bunschoten-Spakenburg
IKC Rengerswetering: één plek voor onderwijs en kinderopvang
Eén plek voor kinderen van nul tot dertien jaar waar onderwijs, opvang en welzijnsactiviteiten zijn samengevoegd. Dat wordt IKC Rengerswetering, hét eerste Integraal Kind Centrum van Bunschoten-Spakenburg. Een plek waar kinderen kunnen spelen, leren en ontmoeten. Het team van bureau bos mocht na een gewonnen architectenselectie in co-creatie met de gebruikers en stakeholders –Christelijk Kindcentrum Bunschoten, Christelijke Basisschool de Ark en gemeente Bunschoten– het ontwerp verzorgen voor het gebouw.
Hoe dit ontwerpproces en de samenwerking zijn verlopen? We gingen het gesprek aan met één van de stakeholders: de directrice van het Christelijk Kindcentrum Bunschoten, Eveline de Jong.
Van wens naar realiteit: een IKC in Bunschoten-Spakenburg
“We hadden al heel lang de wens voor een Integraal Kind Centrum in Bunschoten, waar onderwijs en opvang gecombineerd worden onder één dak. Toch was zo’n concept er nog niet. Met de komst van nieuwbouwwijk Rengerswetering, en dus een stroom aan nieuwe woningen en mensen, leek deze wens ineens in vervulling te kunnen gaan. Want er moest een nieuwe school komen. Voor ons en basisschool De Ark dé kans om het eerste Integraal Kind Centrum in Bunschoten-Spakenburg op te zetten, samen met de gemeente”, vertelt Eveline.
De architectenselectie
Voor een goed eindresultaat -een duurzaam en functioneel gebouw dat aansluit bij de identiteit van de organisatie- is een optimale match tussen opdrachtgever, architect en ontwerpopgave cruciaal. Daarom heeft er vanuit de gemeente eerst een architectenselectie plaatsgevonden.
“Samen met de school en de gemeente hebben we een integraal huisvestingsplan opgesteld, waarin alle wensen en eisen beschreven werden. Aan de hand van dit plan konden de diverse architecten die deelnamen aan de architectenselectie aan de slag om een eerste ontwerp te maken. Het ontwerp dat bureau bos heeft gemaakt, bleek uiteindelijk het beste aan te sluiten op de criteria die wij vanuit de schoolvereniging, stichting en gemeente hadden opgesteld. Maar ook de prijskwaliteitverhouding speelde een belangrijke rol”, vertelt Eveline over hoe de keuze voor bureau bos tot stand is gekomen.
Co-creatie: samen creëer je meer
“Voor zowel het MT-team van de basisschool als voor ons was het de allereerste keer dat we een nieuw gebouw lieten ontwerpen en bouwen. Best spannend. En daarbij kwam ook nog eens dat we geen voorbeeld hadden uit Bunschoten over hoe we zoiets moesten aanvliegen”, vertelt Eveline verder. Hierdoor stapten ze helemaal blanco het proces in.
Eveline: “Bureau bos moest ons echt meenemen in alle te zetten stappen. Gelukkig was dat aan hen goed besteed. Ze namen de tijd om dingen uit te leggen als het voor ons even te snel ging. We kregen in meerdere co-creatiesessies -in diverse groepssamenstellingen- de kans om onze wensen voor het gebouw door te geven. We begonnen met dromen: wat is hét ideale gebouw? We bezochten andere Integraal Kind Centra in de regio, bureau bos liet video’s zien van gelijksoortige gebouwen in het buitenland en leraren vroegen in de lessen naar de wensen van de leerlingen. Vervolgens gingen we stap voor stap steeds meer de realiteit in, door ook te kijken naar wat haalbaar is binnen de beschikbare vierkante meters en het budget.”
Elkaar beter leren kennen en samenwerkingen sneller vinden
“De co-creatiesessies waren voor ons niet alleen goed om een gebouw te creëren dat aansluit bij de wensen van alle stakeholders en gebruikers. Maar ook om elkaar beter te leren kennen en samenwerkingen sneller te vinden. Want ook de samenwerking tussen ons, Christelijk Kindcentrum Bunschoten en basisschool De Ark was nieuw”, vervolgt Eveline.
En ondanks dat Eveline onze slogan ‘samen creëer je meer’ nog niet kende, klopt het volgens haar wel als een bus: “Doordat je heel erg betrokken wordt in het ontwerpproces, krijg je echt het gevoel dat je het gebouw samen creëert. Je bent immers elke keer met elkaar aan het brainstormen; hoe kan dit anders, waar kunnen we ruimte winnen, et cetera. Ja, we hebben het echt met elkaar gedaan!”
Een voorbeeld uit de praktijk van ‘samen creëer je meer’
Wanneer we Eveline vragen of ze hiervan een voorbeeld kan geven, vertelt zij: “Vanuit twee teams was er bijvoorbeeld de wens voor een rond gebouw. Dat voelt toch anders dan vierkant. Helaas zou een rond gebouw voor ons onbetaalbaar worden. Toch heeft bureau bos een draai weten te geven aan deze wens door wel rondingen in het gebouw te verwerken en het tegelijkertijd betaalbaar te houden. ”
Korte communicatielijnen zijn bevorderlijk voor snelheid van het project
Het eerste ontwerp en het kostenplaatje gaven de doorslag om te kiezen voor bureau bos. Maar het feit dat alle partijen in dezelfde plaats zitten, bleek later ook wel een groot pluspunt te zijn binnen de samenwerking. Eveline: “Ondanks dat de korte lijnen vooraf niet lijdend waren in onze keuze, heeft het de samenwerking wel bevorderd. We spraken regelmatig na het werk even af om een half uurtje samen te komen om openstaande zaken te bespreken. Samen schakelen, dingen aftikken en weer verder. Dat heeft de snelheid van het project echt bevorderd. Ik kan dan ook niets anders zeggen dan dat het proces heel fijn verloopt! Ik kan niet wachten totdat het prachtige ontwerp dat er nu ligt, gerealiseerd gaat worden.”
Inmiddels is het definitieve ontwerp klaar en start IKC Rengerswetering begin 2023 met de aannemersselectie. Naar verwachting wordt er in mei 2023 gestart met de bouw, zodat het IKC na de zomervakantie van 2024 in gebruik genomen kan worden.
Benieuwd naar wat nieuwbouw of renovatie voor jouw leerlingen en leraren kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
neem contact op met Elianne Reijers
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring