Zo creëer je samen meer welbevinden voor bewoners met MVG
Het ontwerpen en inrichten van gebouwen voor mensen met een (tijdelijke) beperking of moeilijk verstaanbaar gedrag is belangrijk werk. In de zorg kan de huisvesting een enorm verschil maken. Je woning vormt namelijk de basis van je leven waarin het welbevinden centraal staat.
Voor een zorginstelling zijn we bezig met vervangende huisvesting van 40 cliënten. In samenwerking met het team, de ouders en andere betrokkenen zijn we tot een ontwerp gekomen waarin het welbevinden, de vrijheid en zelfstandigheid van de cliënten centraal staat. Deze instelling heeft ons ook gevraagd mee te doen met onderzoek naar de invloed van de fysieke omgeving op cliënten.
Ontwerpen van zorggebouwen doen we samen bij bureau bos
Het ontwerp van woonzorggebouwen vraagt volgens Elianne Reijers, architect bij bureau bos, om een veel intensievere samenwerking met betrokkenen in het ontwerpproces dan een ‘gewoon’ gebouw. “Het ontwerp moet een veel persoonlijker ‘antwoord’ zijn voor de bewoner, aangezien zij hun eigen en bijzondere behoeftes en ervaringen hebben”, vertelt ze. “Dat antwoord kan je niet vanaf je tekentafel bedenken. Je ontwerpt het stap voor stap, samen met de vertegenwoordigers van de bewoners, de begeleiders en diverse zorgpartijen, zodat het perfect aansluit op de wensen en behoeften.”
Het onderzoek naar de fysieke leefomgeving is een mooi voorbeeld om deze bijzondere aandacht mee te illustreren. In deze blog legt Elianne aan de hand van een praktijkvoorbeeld uit wat individuele aanpassingen voor een effect kunnen hebben op het woongenot, de zelfstandigheid en veiligheid van cliënten met MVG (moeilijk verstaanbaar gedrag).
Ipse de Bruggen: een op onderzoek ingerichte praktijk
Het wetenschappelijk onderzoekstraject ‘Fysieke Leefomgeving’ van Ipse de Bruggen moet een bijdrage gaan leveren aan de kennis over de inrichting en effecten van veranderingen van de fysieke omgeving op cliënten met een verstandelijke beperking en hun begeleiders in de langdurige zorg. Dit onderzoekstraject bestaat uit verschillende individuele onderzoeken die in samenwerking met diverse partners zijn/worden uitgevoerd.
“Zo ben ik -namens bureau bos- bijvoorbeeld betrokken bij het herinrichten van een kamer voor een man van 33 met MVG. Hij bracht voorheen bijna 20 uur per dag op zijn kamer door; een saaie, kale ruimte waar weinig connectie met de woongroep was. Wanneer hij niet in zijn kamer was, ging hij vaak in een hoekje in de keuken zitten voor rugdekking en overzicht en direct contact met de begeleider”, vertelt Elianne.
“Wij hebben de locatie bezocht, zijn gesprekken aangegaan met zijn begeleiders. Er was al een programma van eisen gemaakt met een omschrijving van de client, zijn dagindeling, historie, zijn gedrag. Hieruit kwam naar voren dat men de wens had zijn dag-nachtritme te verbeteren, zijn leefwereld te vergroten en zijn zelfstandigheid te verbeteren. Toen kwamen we al snel tot twee conclusies”, vervolgt Elianne.
“We wilden meer verschil tussen de dag- en nachtsituatie aanbrengen, meer beschutting bieden; dagelijkse plekjes met rugdekking en overzicht. Zo ontstond er het idee om zijn kamer te voorzien van een bedstee, zodat zijn bed overdag niet zichtbaar is. Door deze aanpassingen zou er een veiligere ruimte gecreëerd worden om in te leven én te slapen.”
Testcase: een draaibaar bed en een wake-up light
“Iedereen was enthousiast, maar je wilt niet pas na zo’n aanpassing en investering weten of het werkt. Daarom hebben we twee testcases opgezet: het team regelde een bed dat je door het om te draaien uit het zicht haalt en een wake-up light om hem te wekken door het licht te laten worden,” vertelt Elianne.
Elianne vervolgt: “De testcases hadden effect, het dag- en nachtritme verbeterde! Er is vervolgens besloten om de investering van het maken van een bedstee te laten varen en verder in te zetten op het vergroten van zijn leefwereld. Er wordt een dag- en nachtkamer ingericht én er wordt een verbinding gemaakt tussen de gezamenlijke woonkamer en zijn dag-kamer. Via een deur met raam kan hij naar de woonkamer kijken en makkelijker kiezen of hij bij de groep wil zijn of op zijn eigen plek. Deze ingreep moet nog worden uitgevoerd, we zijn benieuwd welke effecten dit gaat geven. Uit het wetenschappelijk onderzoek zal uiteindelijk blijken hoe en waar de fysieke veranderingen effect hebben gehad op de bewoner, maar ook op zijn begeleiding.
Dankzij onderzoek, testen én persoonlijke aanpak realiseren we een betere kwaliteit van leven voor bewoners met MVG
“Het is hartverwarmend om te zien wat het effect nu al is van de individuele aandacht en individuele aanpassingen op de kwaliteit van leven van de bewoner, door samen met het team na te denken over de betekenis van de fysieke omgeving van deze cliënt. We zijn nieuwsgierig welke wetenschappelijke conclusies getrokken kunnen worden over deze stapjes en de vervolgstappen die nog uitgevoerd worden.” besluit Elianne enthousiast ons gesprek. Samen creëer je meer!
Dankzij de gesprekken die we voeren met bewoners en belanghebbenden én ons brede portfolio in zorgen en wonen, weten wij ook wat er speelt in de markt en wat de behoeften zijn. Zo creëren wij altijd een oplossing die binnen het budget valt, bijdraagt aan het welbevinden van de bewoners én je voorbereid op de toekomst.
Ben je benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons en bekijk in de tussentijd alvast onze gebouwen voor de zorg.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring