Van stagiair naar technisch directeur: dit is 43 jaar Ab Barendse bij bureau bos
Eind vorig jaar namen we afscheid van een icoon bij bureau bos: onze technisch directeur Ab Barendse. Na 43 jaar voor één werkgever gewerkt te hebben, is het tijd voor Abs welverdiende pensioen! Toch konden we elkaar nog niet helemaal loslaten… Ab rondt namelijk nog wat laatste lopende projecten af. En zo kunnen wij er ook rustig aan wennen dat onze langstzittende werknemer niet meer elke dag bij ons binnenloopt. Hoog tijd dus om samen met Ab terug te blikken op 43 jaar bureau bos.
De eerste jaren bij bureau bos
1979 was het moment dat Ab Barendse voor het eerst bij bureau bos (toen nog architektenburo A.A. Bos) binnenliep als stagiair bouwkundig tekenaar. “Voor mijn afstudeerstage aan de HTS Bouwkunde moest ik op zoek naar twee stageplekken. Een half jaar op kantoor bij een architectenbureau en een half jaar in de bouwpraktijk bij een aannemer. Via klasgenoot en vriend Kees Bos, wiens vader eigenaar was van bureau bos, kwam ik hier terecht”, vertelt Ab.
“Tijdens mijn stage heb ik met diverse projecten meegelopen als bouwkundig tekenaar. Eén van die projecten was een school waar ik vervolgens tijdens mijn stage bij de aannemer ook aan gewerkt heb. Ik vond het heel bijzonder om de gebouwen waar ik aan meegetekend had tot leven te zien komen.”
Je eerste baan
Nadat Ab was afgestudeerd -en ook in de vakantie nog bij bureau bos werkte- ging hij op zoek naar zijn eerste baan. “Ik had bij meerdere bureaus gesolliciteerd. Onder andere bij een architectenbureau in Utrecht. Op de terugweg in de trein naar Soest kwam ik Kees Bos tegen. Ik vertelde hem over het sollicitatiegesprek en dezelfde avond werd ik nog gebeld door de ‘oude Bos’. Waarom ik niet bij hem kwam werken. Ik stapte die avond nog met mijn vader in de auto naar Baarn en binnen een kwartier was het beklonken. Ik had een baan als tekenaar bij bureau bos!”
Veel aandacht voor ontwikkeling bij bureau bos: van tekenaar tot technisch mededirecteur
In de jaren die volgden heeft Ab zo’n beetje alles gedaan wat je maar kan bedenken binnen een architectenbureau: “Ik begon dus als tekenaar. Ik maakte vooral werktekeningen, daarna bestektekeningen en schreef bestekken uit. Toen we bij bureau bos vervolgens in een projectgroep structuur gingen werken, werd ik projectleider. Dat heb ik jaren gedaan. Totdat één van de directeuren stopte en ik gevraagd werd als adjunct-directeur. Die kans heb ik met beide handen aangegrepen. Om een aantal jaren later technisch mededirecteur te worden. Dat heb ik tot mijn pensioen, december 2022, met veel plezier gedaan.”
Als projectleider en technisch directeur had Ab veel contact met opdrachtgevers. Waar hij hen precies bij hielp? Ab: “Een gebouw staat er niet zomaar. Dat ontwerp en ontwikkel je in onze ogen echt samen met de opdrachtgever. Voordat de architect gaat tekenen, gaat hij dan ook eerst in gesprek met de opdrachtgever en toekomstige gebruikers van het gebouw. Over hoe hun droomgebouw eruitziet, hoeveel mensen het gebouw gaan gebruiken, hoe ver het lopen is naar de parkeerplaats, hoe je op het dak komt als daar iets moet gebeuren, et cetera. Pas als alle wensen in kaart zijn gebracht, begint de architect met tekenen. Dat proces voor het ontwerpen noemen we co-creatie.”
“Is de opdrachtgever tevreden over het eerste ontwerp en bijbehorende plannen? Dan pas gaat de projectleider zich er echt mee bemoeien”, vervolgt Ab. “Als projectleider zorgde ik ervoor dat de architect een plan maakte dat enerzijds voldeed aan de wensen van de opdrachtgever en anderzijds binnen het budget paste. Maar ik hielp opdrachtgevers ook bij het hele bouwproces.”
“Ik gaf ze advies over hoe je gaat aanbesteden, hielp ze bij vergunningsaanvragen en zorgde dat alle rapporten voor die vergunningsaanvragen er op tijd waren. Daarnaast nam ik namens de opdrachtgever ook deel aan bouwvergaderingen. Zo sta je als bureau gedurende het hele ontwerp- en bouwproces naast de klant en leer je hen goed kennen.”
Samen creëer je meer
“Bureau bos is één van de weinige architectenbureaus in Nederland dat bijna alle disciplines onder één dak heeft. Van tekenaars en adviseurs w-installaties tot modelleur gebouwinstallaties, adviseurs bouwfysica én adviseurs, constructeurs en inspecteurs beheer en onderhoud”, vertelt Ab.
Waarom we bij bureau bos voor zo’n integrale aanpak hebben gekozen? “Zo heeft de opdrachtgever één aanspreekpunt voor alles wat met het ontwerpen, construeren en beheren van hun gebouw te maken heeft. Dat wordt als erg prettig ervaren.”
“Moet er iets aangepast of berekend worden, dan blijft het bij ons binnen het kantoor. We kunnen snel schakelen en van elkaars kennis gebruikmaken tijdens het ontwerpen. Samen bedenken we het juiste voor de opdrachtgever.”
En dat vinden we bij bureau bos belangrijk: “Wij zijn gemiddeld zo’n twee a drie jaar met een gebouw bezig, maar een opdrachtgever moet er nog 40 jaar dagelijks gebruik van maken. Dan hebben wij liever dat de opdrachtgever al die 40 jaar blij is met het gebouw. Daarom mogen opdrachtgevers en gebruikers meedenken over het gebouw waarin ze de komende jaren gaan werken, wonen, leren of zorgen. Samen dromen, zodat er een gebouw wordt gemaakt naar hun wensen, dat past op het terrein”, legt Ab uit.
Projecten waar Ab met trots op terugkijkt
Wanneer we Ab vragen naar de projecten die hem het meest zijn bijgebleven in 43 jaar bureau bos noemt hij onder ander het ROC in Utrecht aan de Vondellaan en het Pieter Zeeman Lyceum en De Meie in Zierikzee. Waarom die twee projecten? “Je bent toch langdurig voor een opdrachtgever bezig, leert de mensen daar kennen en daar put ik plezier uit. En natuurlijk hadden beide projecten ook zo hun uitdagingen, waar ik graag mijn hersenen over liet kraken. Van een groot schoolgebouw dat midden in de binnenstad van Utrecht gebouwd werd tot een gebouw waar meerdere organisaties zich in gingen huisvesten”, licht Ab toe.
Met pensioen.. en nu?
Ab is nu dan wel met pensioen, toch kan hij het werken bij bureau bos nog niet helemaal loslaten. “Ik heb een soort 0-urencontract”, zegt Ab lachend. Ik maak nog wat dingen af waar ik mee bezig was en ik pak een aantal nazorgdingen op, maar dan wel op de door mij gekozen tijdstippen. Want ik geniet ook heel erg van mijn vrije tijd. Ik ga graag op pad met mijn vrouw. Even de winkelstraat door. Of ik stap op de fiets en neem de hond mee voor een rondje Soest. En is mijn vrouw zwemmen? Dan kan ik even lekker werken. Of ik maak een doorlooppuzzel, lees een boek of speel boven een potje biljart op onze eigen biljarttafel van Wilhelmina.”
Als laatste wil Ab alle opdrachtgevers, aannemers én collega’s bedanken met wie hij de afgelopen 43 jaar heeft samengewerkt: “Ik heb de afgelopen jaren aan veel mooie projecten gewerkt en bijzondere mensen leren kennen. Daar wil ik iedereen nogmaals hartelijk voor bedanken. Wat in mijn ogen de succesformule is van bureau bos? Jezelf verdiepen in je medemens, interesse tonen en respect hebben voor elkaar. Dat leidt tot de mooiste gebouwen, die aansluiten bij de wensen van de gebruikers. Samen creëer je meer!”
Ab, bedankt voor alle jaren en van harte gefeliciteerd met je welverdiende pensioen!
neem contact op met Ab Barendse
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring