Het begon met een advertentie in een architectuurtijdschrift, inmiddels 21 jaar geleden. Sindsdien is Anèt Meijer werkzaam als architect bij Bureau Bos. Tijd dus om haar eens uitgebreid voor te stellen. In dit interview vertelt zij onder andere over haar start als tekenaar in New York, de ontwikkelingen binnen het vakgebied en haar enthousiasme voor het ontwerpen van schoolgebouwen.
Van Bouwkunde in Delft naar tekenaar in New York
Omdat Anèt techniek graag wilde combineren met creativiteit, koos zij voor de studie bouwkunde aan de TU Delft. “Aan het begin van mijn studie wist ik nog niet dat ik voor architectuur zou kiezen, maar dit bleek de aangewezen route te zijn”, vertelt zij. “Na mijn studie ben ik met mijn vriend, die ook architect is, voor 1,5 jaar naar New York gegaan. Terwijl de economie hier in een dip zat, was er in New York juist een ‘building boom’. Ik heb daar voornamelijk als tekenaar gewerkt en in de laatste periode ook als assistent ontwerper wat mogen doen. Het was heel leuk om te zien dat de bouwtraditie heel anders is dan in Nederland. Gebouwen worden echt anders in elkaar gezet.”
Start bij Bureau Bos
Na terugkomst in Nederland werkte Anèt voor verschillende bureaus en als zelfstandige: “Uiteindelijk heb ik een tijd vanuit huis gewerkt, maar wilde toch graag weer bij een bureau gaan werken. Je merkt dat het in je eentje niet altijd makkelijk is om alle ontwikkelingen bij te houden. Toen ik bij Bureau Bos aan de slag ging, zat ik binnen een week al om de tafel met collega’s om over duurzaamheid te praten. Dat was al in 1999. Je hoort veel meer van andere mensen, vanuit verschillende disciplines. Een grote plus ten opzichte van in je eentje thuiswerken.”
De uitdaging bij het ontwerpen van schoolgebouwen
Eén van de segmenten waar Anèt veel mee bezig is, is het onderwijs. “Ik vind dit een boeiend vakgebied”, vertelt zij enthousiast. “Het ontwerp van een schoolgebouw heeft altijd heel specifiek te maken met de visie van de school. Daarnaast is het ook ontwerptechnisch ongelooflijk interessant, omdat je altijd met heel veel verschillende ruimtes te maken hebt. De grote diversiteit aan grote en kleine, open en gesloten ruimtes moet je toch op één of andere manier in een vorm gieten.” Eén van de projecten waar Anèt trots op is, is de Brede School Het Palet in Alblasserdam. “Wat hier bijzonder aan is, is dat er op die plek eerst woningen stonden. Omdat woningbouw in zijn diepte veel smaller is dan een gemiddeld schoolgebouw, was het spannend om het op die plek gerealiseerd te krijgen. Zo zijn de overstekken ontstaan die er een kenmerkend gebouw van maken!”
Ontwikkelingen door de jaren heen
“Als je over een langere periode kijkt, zie je dat het vak van architect altijd in beweging blijft”, vertelt Anèt tot slot. “Niet alleen wat betreft techniek of architectuur, maar bijvoorbeeld ook in de samenspraak met gebruikers en opdrachtgevers. Zo speelt co-creatie nu een onmisbare rol in onze ontwerpen. Als je als architect de visie van de opdrachtgever en andere betrokkenen duidelijk wil krijgen, dan werken deze sessies heel goed. Het biedt deelnemers namelijk de mogelijkheid om tot expressie te brengen wat zij denken. Als iedereen meepraat, weet men ook hoe beslissingen tot stand gekomen zijn en is iedereen meer tevreden over het eindresultaat. Ook 3D-beelden en fimpjes spelen hierin een belangrijke rol. Niet alleen geeft het de architect een completer beeld, maar ook aan de gebruiker en opdrachtgever. Men weet veel beter wat hij of zij krijgt.”
Benieuwd wat Anèt en Bureau Bos voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring