Veiligheid en verbinding staan centraal in CKC de Ark in Bunschoten
CKC de Ark: een plek waar ieder kind straalt, groeit, speelt en leert
Een plek waar ieder kind – van 0 tot 13 jaar – zich veilig voelt en optimaal kan ontwikkelen. Dat was het doel van CKCB en basisschool De Ark bij het ontwerpen en realiseren van het nieuwe kindcentrum. Hoe breng je deze visie tot leven in een gebouw? En hoe zorg je ervoor dat de samenwerking tussen onderwijs en kinderopvang niet alleen in de praktijk, maar ook in de architectuur verweven zit?
Samen met bureau bos gingen de betrokken partijen deze uitdaging aan. We blikken samen met directrice Jenneke Nijkamp terug op de periode van co-creatie, de samenwerking en de eerste bevindingen.
Van visie naar programma van eisen: co-creatie als fundament voor het ontwerp
Toen in 2018 bekend werd dat De Ark mocht verhuizen naar een nieuw gebouw op het vierde eiland in de wijk Rengerswetering, ontstond de unieke kans om een kindcentrum te realiseren waarin onderwijs, opvang en ontwikkeling naadloos op elkaar aansluiten. Bureau bos werd door de gemeente als architect betrokken bij het co-creatieproces. “We mochten samen dromen over hoe het ideale gebouw eruit zou zien. Wat vinden wij belangrijk? Hoe willen we dat kinderen zich hier voelen? Die vragen stonden centraal,” vertelt Jenneke Nijkamp, directeur van basisschool De Ark.
Dit proces startte met brainstormsessies waarin de verschillende gebruikersgroepen hun ideeën en wensen deelden. Er werd letterlijk gebouwd aan het concept: met maquettes werden vormen en ruimtes verkend. Een van de belangrijkste uitkomsten? De wens voor een gebouw met ronde vormen, die een omarmend en uitnodigend gevoel uitstralen.
“Het was geen kwestie van ‘dit is het ontwerp, wen er maar aan’, maar een voortdurend gesprek waarin wij als school een actieve rol speelden.” – Jenneke Nijkamp
De architectenselectie: van programma van eisen naar eerste ontwerp
Na de co-creatie vond de architectenselectie plaats bij de gemeente, waarbij vier partijen aangesloten waren. Ieder presenteerde een eerste ontwerp op basis van het programma van eisen. Jenneke: “We hebben alle voorstellen naast elkaar gehouden en uiteindelijk is de keuze gevallen op Bureau Bos.
Een luisterend oor
Na de architectenselectie begon de daadwerkelijke ontwerpfase, waarin Bureau Bos nauw samenwerkte met De Ark en CKCB om het definitieve ontwerp te realiseren. “Wat ons vooral opviel in de samenwerking met Bureau Bos was hoe goed er werd geluisterd,” benadrukt Jenneke. “Onze inbreng werd serieus genomen en we mochten echt tot het allerlaatste moment meedenken, onze mening geven en aanpassingen doorvoeren. Maar Bureau Bos dacht ook (creatief) met ons mee om al onze wensen een plekje te geven in het ontwerp. Het was geen kwestie van ‘dit is het ontwerp, wen er maar aan’, maar een voortdurend gesprek waarin wij als school een actieve rol speelden.”
Een gebouw dat samenwerking en veiligheid stimuleert
De co-creatieve aanpak heeft niet alleen geresulteerd in een gebouw dat perfect aansluit bij de visie van De Ark, maar ook in een nauwere samenwerking tussen de verschillende partijen in het kindcentrum. De afgeronde vormen en schuine lijnen geven het gebouw een uitnodigende uitstraling, terwijl de gevelbekleding met een houtlook bijdraagt aan een warme en prettige sfeer. Grote ramen tot aan de vloer zorgen voor een open verbinding tussen binnen en buiten. En ook binnen het gebouw is de openheid en verbinding merkbaar, bijvoorbeeld in de centrale hal en de speelpleinen, die ontmoeting en samenwerking stimuleren.
Jenneke licht toe: “In de centrale hal hebben we een grote keuken, een plek waar we samen koken en waar spontane ontmoetingen plaatsvinden tussen het personeel en de kinderen. Ook laten we bijvoorbeeld groep 8-leerlingen voorlezen aan peuters. En kunnen onze onderwijsassistenten ingezet worden in de kinderopvang.”
Een soepele overgang naar een nieuwe manier van werken
In de herfstvakantie van 2024 vond de verhuizing plaats. “Het bijzondere was dat het gebouw meteen vertrouwd voelde. Doordat we tijdens de bouwfase al regelmatig een kijkje mochten nemen, was de overstap voor zowel de kinderen als het personeel heel natuurlijk,” vertelt Jenneke. “Het gebouw ondersteunt onze manier van werken optimaal. Er is meer ruimte voor groepswerk, en de verbinding tussen de verschillende ruimtes maakt flexibel en creatief onderwijs mogelijk.”
Een prijswinnend ontwerp
Zou Jenneke Nijkamp Bureau Bos aanraden aan andere scholen of kindcentra? “Absoluut. Het is een kundig en creatief bureau dat echt de tijd neemt om mee te denken en op zoek te gaan naar de beste oplossing. Ze zijn laagdrempelig, innovatief en weten hoe je een gebouw creëert dat niet alleen mooi is, maar ook echt functioneert zoals je het voor ogen had.”
Niet alleen de gebruikers, hebben hun waardering uitgesproken voor het ontwerp van CKC De Ark. Het gebouw werd ook bekroond met de ‘Trespa & ArchiComm Project van het Jaar 2024 Award’, een erkenning voor het innovatieve gebruik van materialen en de esthetische kwaliteit van het ontwerp.
Dankzij de intensieve samenwerking tussen De Ark, CKCB en Bureau Bos is Kindcentrum De Ark een inspirerende en toekomstbestendige plek geworden, waar kinderen in een veilige en stimulerende omgeving kunnen groeien, spelen en leren. Wil je meer lezen over dit project? Bekijk de projectcase: CKC De Ark, Bunschoten.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring