Kornelis Ram: al 20 jaar bouwkundig tekenaar bij bureau bos
Wist je dat onze bouwkundig tekenaar Kornelis Ram naast zijn werk bij bureau bos ook nog kunstschilder is? Wij gingen het gesprek met hem aan over de overeenkomsten tussen zijn werk als bouwkundig tekenaar en kunstschilder. Maar ook vertelt hij over een bijzonder project én deelt hij zijn kijk op onze slogan ‘samen creëer je meer’.
De start van Kornelis’ carrière; bouwtekeningen van zijn vader 1:1 overtekenen
“Mijn oog voor detail en interesse voor tekenen, bouwkunde en goed observeren begon al op jonge leeftijd”, vertelt Kornelis. “Als tienjarige vond ik het namelijk heel interessant om de bouwtekeningen die mijn vader maakte zelf tot in detail te kopiëren. Ik liep steeds heen en weer tussen mijn vaders werkplek en die van mijzelf. Ik nam alle details in mij op en tekende deze dan 1:1 over op mijn eigen stuk kalkpapier. Deze interesse zal er mede toe geleid hebben dat ik voor mijzelf ook wel een rol als bouwkundig tekenaar weggelegd zag.”
Studeren en aan het werk
En dus begon hij in 1990 aan de opleiding HTS-bouwkunde in Utrecht. “Na mijn studie ben ik gaan werken bij een klein architectenbureau, Ivar Hopstaken in Amersfoort. Hier heb ik negen jaar gewerkt”, vertelt Kornelis. “Tijdens mijn werk als bouwkundig tekenaar ben ik ook begonnen aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Ik werkte in die tijd fulltime bij Ivar Hopstaken en dat bleek toch lastiger te combineren dan ik dacht. Ik besloot na twee jaar te stoppen met de opleiding. Naast mijn passie voor bouwkunde kreeg ik toen ook de tijd om mij verder te ontwikkelen als kunstschilder.”
Na negen jaar bij één bureau was Kornelis toe aan een nieuwe uitdaging. Kornelis: “Ik wilde ook graag ervaring opdoen bij een groter bureau, met meer collega’s. Via een oud-collega, die eerder de overstap maakte naar bureau bos, ben ik in 2004 bij bureau bos terechtgekomen.”
Bouwkundig tekenaar @ bureau bos
Als bouwkundig tekenaar bij bureau bos wordt Kornelis graag vanaf moment één betrokken bij het ontwerpproces. Waarom dit volgens hem belangrijk is? “In een vroeg ontwerpstadium worden veel belangrijke keuzes gemaakt die van grote invloed kunnen zijn op de verdere bouwkundige uitwerking. Door in een vroeg stadium betrokken te worden bij het ontwerpproces kan ik samen met de architect, constructeur en installatie-adviseur het plan naar een hoger niveau tillen. Hier profiteren zowel onze opdrachtgever, als de uitvoerende partij en wijzelf van.”
“Als bouwkundig tekenaar beheer je het bouwkundig gebouwmodel waar de andere disciplines, zoals de constructie en de installatie, ook onderdeel van uitmaken. In ons 3D-tekenprogramma Revit zijn deze elementen in het bouwkundige model aan elkaar gelinkt. Dit heeft het voordeel dat een aanpassing aan het één de gevolgen voor een ander onderdeel -bijvoorbeeld de constructie- goed inzichtelijk maken. Wanneer alle onderdelen goed op elkaar afgestemd zijn en alle puzzelstukjes op zijn plaats zijn gevallen, kan de aannemer ook daadwerkelijk beginnen met de bouw”, legt Kornelis uit.
“Bij bureau bos werken we in multidisciplinaire projectteams van een architect en tekenaars tot een projectmanager, installatie-adviseur en constructeur. Hierdoor leer je veel van elkaar én kan je makkelijk informatie ophalen bij andere experts. Deze insights kan de architect dan al vroegtijdig meenemen in het ontwerp. En dat is mijns inziens echt een voordeel. Want de constructie van het gebouw en de installaties, hebben bijvoorbeeld ook invloed op de vorm van het gebouw. Hoe eerder we dit verwerken in het ontwerp, des te beter voor de verdere fases in het project. Samen creëer je meer.”
Kunstschilder @ Kornelis Ram
Naast bouwkundig tekenaar werkt Kornelis ook als kunstschilder. “Op jonge leeftijd begon ik met portrettekenen. Pas later begon het schilderen met olieverf mijn belangstelling te krijgen. Deze ‘obsessie’ heeft mij niet meer losgelaten, ik kan er echt mijn creativiteit in kwijt”, vertelt Kornelis.
Zijn inspiratie? Die haalt Kornelis uit de alledaagse schoonheid van de natuur: “Mijn hart ligt voornamelijk bij het realisme als kunststroming. Ik houd ervan om gedetailleerd te werk te gaan en mijn eigen werkelijkheid te schilderen. Dat kunnen alledaagse dingen zijn uit mijn omgeving maar ook wat ik bijvoorbeeld op vakantie tegen kom. Daarbij probeer ik als het ware de toeschouwer het werk ‘in te trekken’ door bijvoorbeeld te experimenteren met een laag perspectief.”
De overeenkomsten tussen bouwkundig tekenen en schilderen
“Mijn werk als bouwkundig tekenaar bij bureau bos heeft wel enkele raakvlakken met het schilderen”, vertelt Kornelis. “Zowel een schilderij als een bouwkundige tekening bouw ik namelijk op in lagen, waarbij ik het liefst werk vanuit de details. Hoe wordt een gebouw opgebouwd? Welke lagen en elementen komen terug en welke gevolgen heeft dat voor de constructie en het uiterlijk van het gebouw?”
Bij het schilderen is het eigenlijk net zo, legt Kornelis uit: “Ik begin het liefst met een gedetailleerde tekening die ik vervolgens 1:1 overneem op het doek. De tekening fungeert eigenlijk als constructie voor het uiteindelijke schilderij. Hier bepaal ik de vorm en compositie van de verschillende elementen op het doek. Daarna begin ik meestal met een imprimatur en onderschildering om de al aangebrachte constructie op het doek te modelleren en de juiste toonwaarden te bepalen. Het is een voorbereiding op de schildering in kleur.
Een project om trots op te zijn: Brede school Wormerland
Als laatste vroegen we aan Kornelis op welk project hij trots is. “Ik heb in de afgelopen twintig jaar aan heel veel mooie projecten mogen werken. Maar een van de projecten die mij is bijgebleven is de Brede school Wormerland. En wel om twee redenen”, vertelt Kornelis.
“Enerzijds omdat dit gebouw was opgebouwd uit meerdere lagen; een ondergrondse parkeergarage, de school en zestig appartementen. Het was echt een uitdaging om alle verschillende onderdelen op de juiste manier uit te werken en te zorgen dat het constructief ook goed in elkaar zat. Daarnaast mocht ik tijdens dit project ook een deel van de begeleiding op de bouw zelf doen vanuit bureau bos. Hierdoor kon ik alle stappen in het proces volgen én woonde ik de werkvergaderingen bij. Dat was heel waardevol, omdat je als bouwkundig tekenaar goed weet hoe een gebouw in elkaar zit als je dat zelf bouwkundig hebt mogen uitwerken. Wilde de opdrachtgever iets wijzigen? Dan kon ik meteen inschatten waar dit nog meer gevolgen voor had.”
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring