Voor het ontwerp van de nieuwbouw van woonzorglocatie Oosterlandenhof in IJsselmuiden, schakelde Stichting Philadelphia Zorg de specialisten van Bureau Bos in. Het doel van de nieuwe locatie was om intensieve zorgcliënten uit de regio op één plek te huisvesten en hier ook dagbesteding te realiseren. Locatiemanagers Joke van Staveren en Femmelien Klunder waren vanuit Philadelphia verantwoordelijk voor het project. In dit interview vertelt Joke hoe de nieuwbouwlocatie tot stand is gekomen én waarom ze eenzelfde project zo weer zou doen!
Eigen ideeën en wensen worden vertaald
Voordat de nieuwe locatie in juni 2018 in gebruik genomen werd, is er een intensief ontwerpproces aan vooraf gegaan. “Het was een intensief, maar vooral ook heel mooi project. Ik zou het zo weer doen”, vertelt Joke enthousiast. “Onder de noemer ‘Huis van Philadelphia’ hebben wij met Bureau Bos in verschillende dagdelen hele leuke gesprekken gehad. Het doel van deze co-creatiesessies was om de ideeën, behoeftes en wensen voor de nieuwe huisvesting in kaart te brengen. Ik vond het van begin af aan een prettige samenwerking. Bureau Bos leefde zich heel goed in in onze wensen en specifieke tak van zorg. Het mooiste vond ik dat er echt naar ónze ideeën geluisterd werd zonder dat zij zélf allerlei ideeën pushten. In werkgroepen hebben we moodboards gemaakt en onze wensen inzichtelijk gemaakt. De nieuwe locatie moest een huiselijke sfeer hebben met uiteraard ook ruimte voor voldoende zorghulpmiddelen. Sommige mensen krijgen hier al snel een ziekenhuisbeeld bij, maar in de vierde sessie bleek Bureau Bos onze wensen perfect vertaald te hebben. Hierdoor was het vertrouwen in het eindresultaat ook meteen heel groot.”
Ontwerpen met oog voor gevoel en zorgbehoefte
De werkgroepen die tijdens de co-creatiesessies aan de slag gingen, bestonden niet alleen uit medewerkers. “Ouders, belangenbehartigers, gedragsdeskundigen en fysiotherapeuten, iedereen heeft meegedacht over het uiteindelijke resultaat”, licht Joke toe. “Zo’n twintig jaar geleden heb ik ook weleens meegemaakt dat er een nieuw gebouw ontworpen werd. Een architect bedacht toen een mooi gebouw en daar moest je het mee doen. Uiteindelijk is het er door omstandigheden nooit gekomen, maar in de huidige tijd zou het ook nooit meer aan de eisen voldaan hebben. Voor de Oosterlandenhof is er met betrokkenen continu gekeken naar wat de mensen nodig hebben, ook op de lange termijn. Denk bijvoorbeeld aan dementerende ouderen. Die wil je de mogelijkheid bieden om rond te kunnen lopen, zonder een dichte deur tegen te komen. Maar ook kleurgebruik. Voor de deur van een badkamer kun je kiezen voor een opvallende kleur, maar de deur van een medicijnkast moet opgaan in de achtergrond. Alles was gedurende het hele ontwerp- en bouwproces altijd bespreekbaar. Als iets in de praktijk toch niet handig bleek, werd er wel weer een oplossing bedacht.”
Overkoepelende visie vertalen naar unieke gebouwen
“Voor mij zit de toegevoegde waarde van de samenwerking met Bureau Bos echt in het luisteren. Het was heel mooi om te zien hoe alle wensen vertaald zijn in het uiteindelijke woonconcept. Vanuit Stichting Philadelphia Zorg is er een duidelijke overkoepelende visie voor de woonlocaties, maar Bureau Bos weet dit per locatie toch te vertalen naar verschillende gebouwen. Je herkent overal de visie, maar de buitenkant is anders. Dit vind ik erg leuk, het zijn nooit kopieën van elkaar. De gebouwen zijn allemaal afgestemd op de bewoners en de zorgvraag”, besluit Joke.
Meer weten over het ontwerp van woonzorglocatie Oosterlandenhof? Bekijk hier de details van het project. Of neem direct contact met ons op voor meer informatie.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring