De Willemshoeve Soest
De Willemshoeve in Soest, genoemd naar koning Willem II, werd rond 1834 gebouwd en maakte lange tijd deel uit van paleis Soestdijk. Vijf generaties lang woonde de familie Van Zijtveld op deze boerderij, die tot 1950 een gemengd agrarisch bedrijf was. Daarna lag de nadruk op vlees- en melkproductie, en vanaf 1999 fungeerde de boerderij als paardenpension. In 2021 werd de Willemshoeve, samen met de omliggende grond, aangekocht van de koninklijke familie. Sindsdien is Landgoed Willemshoeve hier gevestigd.
Dit gemeentelijke monument is met veel zorg en aandacht gerestaureerd en verduurzaamd. Deze historische boerderij heeft niet alleen haar authentieke uitstraling behouden, maar ook een nieuwe bestemming gekregen, passend bij de eisen en mogelijkheden van deze tijd.
De Willemshoeve is nu de thuisbasis van drie unieke initiatieven: Willemshoeve Dagbeleving, de Herenboeren Willemshoeve en Groeipunt Willemshoeve.
- Willemshoeve Dagbeleving biedt een warme en vertrouwde plek voor mensen met dementie, waar zij op een betekenisvolle manier hun dag kunnen doorbrengen. Op deze zorgboerderij zijn zij dagelijks actief en beleven ze geluksmomenten. Ze zijn zoveel mogelijk buiten, in samenwerking met de Herenboerderij. Dagbeleving Willemshoeve streeft op deze manier naar een dementie-inclusieve samenleving: je wordt gezien, ook al heb je dementie.
- Herenboeren Willemshoeve richt zich op de productie van duurzaam, natuurinclusief en lokaal voedsel, waarbij zo’n 250 huishoudens direct betrokken zijn bij (de keuze van) de voedselproductie. De Herenboerderij is zo’n 20 hectare groot en voedt wekelijks zo’n 500 inwoners uit Baarn, Soest en omgeving.
- Bij Groeipunt Willemshoeve staan educatie en voorlichting centraal. Scholieren leren hier over natuurinclusieve landbouw, en zorgprofessionals krijgen scholing in persoonsgerichte zorg voor mensen met dementie. Groeipunt Willemshoeve verhuurt daarnaast ook ruimtes voor trainingen, vergaderingen, bezinning en persoonlijke ontwikkeling.
Deze combinatie van zorg en duurzaamheid maakt de Willemshoeve uniek.
Naast deze initiatieven biedt de boerderij ruimte aan diverse andere functies. Er is een appartement gerealiseerd voor de oorspronkelijke bewoners, zodat zij op hun vertrouwde plek kunnen blijven wonen. Ook is een deel van de boerderij ingericht als kantoor- en trainingsruimte, wat de veelzijdigheid van het pand benadrukt.
De restauratie en verduurzaming van de Willemshoeve zijn uitgevoerd met respect voor de rijke historie van het gebouw. Zo zijn de bestaande spanten hersteld en schoongemaakt, en is het dak voorzien van nieuwe, geïsoleerde dakplaten in combinatie met authentieke tweedehands dakpannen. De wanden zijn na-geïsoleerd en voorzien van nieuwe kozijnen die zijn geplaatst achter de originele kozijnen, om het monumentale karakter te behouden. Deze aanpak weerspiegelt een perfecte balans tussen modernisering en het behoud van historisch erfgoed.
Impressie
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring