Duo school, huisvesting voor inclusief onderwijs
De nieuwe Grond-Groen school is de samenvoeging van basisschool De Grondtoon en de Groen van Prinstererschool. Op de locatie van de voormalige Grondtoon is vervangende nieuwbouw gerealiseerd. Dit betekende een verdubbeling van het aantal leerlingen binnen één gebouw, wat een uitdagende opgave vormde binnen de kleinschalige woonomgeving waar de school moest komen.
Een goede inpassing van de nieuwbouw in de omgeving was dan ook het belangrijkste uitgangspunt. Het ontwerp sluit aan bij de woningen aan de Beethovenlaan en het Jan Zwartplantsoen. Door verschillende kleinere gebouwdelen te vormen, past de school beter bij de schaal van de buurt. Dit draagt tevens bij aan de beleving van het kind, de belangrijkste gebruiker van het gebouw. In plaats van een lange, eentonige gevel is gekozen voor een gebouw met herkenbare delen voor kinderen.
De school is van alle kanten toegankelijk en heeft geen uitgesproken achterzijde. De ordening van de volumes rondom een gemeenschappelijk hart straalt de gezamenlijkheid uit waar de gebruikers naar op zoek waren. Dit ontwerpprincipe draagt bij aan de openheid: functies zijn van buitenaf goed zichtbaar en binnen- en buitenruimtes lopen in elkaar over.


De gevel, opgebouwd uit rustige en vrolijke gevelstenen in zandtinten, wordt op speelse wijze aantrekkelijk gemaakt voor kinderen door bijpassende kleuraccenten rondom de gevelopeningen. Het hart van het gebouw is herkenbaar aan een glazen pui met een luifel van lamellen rondom.
De rustige kleuren van de buitenzijde worden binnen voortgezet, waardoor binnen en buiten een geheel vormen. Natuurlijke houttinten, gecombineerd met turquoise en groene accenten, zorgen binnen voor een lichte, rustige en harmonieuze sfeer.
De bereidheid om ruimtes te delen heeft de beide scholen veel extra ruimte opgeleverd. Door speellokalen, de creatieve ruimte, de keuken, de teamruimte en natuurlijk de centrale hal gezamenlijk te gebruiken, ontstond ruimte voor extra voorzieningen zoals een bibliotheek met chillruimte en een extra dramalokaal.
Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan de beleving van het gebouw van binnenuit. De grote centrale hal, zichtbaar van buiten, fungeert als ontmoetingsplek. In deze hal bevindt zich een tribunetrap naar de verdieping, waar veel daglicht diep het gebouw binnendringt. Bij de hoofdentree is een keuken met een bar, bedoeld voor zowel kinderen als docenten en ouders.


Het gebouw biedt ruimte voor diverse leervormen: individueel, in kleine groepjes, klassikaal of projectmatig tijdens een themaweek. Rondom de hal liggen vier leerpleinen waaraan twee of drie lokalen grenzen, wat bijdraagt aan de kleinschalige sfeer, zowel binnen als buiten. Er is tevens ruimte voor het maken en tentoonstellen van kunstwerken van de kinderen.
Vanuit de centrale hal is er zicht op en toegang tot het groene buitenlokaal, waar kinderen les krijgen over de natuur. Ook op de verdieping is ruimte gecreëerd voor buitenlessen: een groot terras op het lage deel van de school biedt hiervoor een uitstekende plek.
Het gebouw is volledig ontworpen met het kind en zijn of haar leerproces als uitgangspunt. Het sluit aan bij de belevingswereld en schaal van kinderen, waardoor zij zich herkennen in hun omgeving. De speelse opzet nodigt uit tot ontdekken, samen met vriendjes. Tegelijkertijd biedt het een veilige en beschutte omgeving, waarin ieder kind een eigen plek kan vinden.
De school is ingericht voor inclusief onderwijs. Ook leerlingen met een verwijzing naar speciaal basisonderwijs zijn hier welkom. De diversiteit aan leervormen zorgt ervoor dat ieder kind op een prettige manier kan leren en zich ontwikkelen. Daarnaast zijn er extra ondersteunende ruimtes voor individuele begeleiding en een snoezelruimte voor kinderen die behoefte hebben aan rust.


De duurzaamheidsambities van de gemeente Bunschoten-Spakenburg zijn in dit project gerealiseerd. Het gebouw is compact ontworpen, waardoor minder gevelmateriaal nodig was. Bovendien hebben de gevels en daken een hoge Rc-waarde, wat resulteert in een lage energiebehoefte.
Qua installaties is het gebouw voorzien van een gesloten WKO-installatie met koeling, gebalanceerde luchtverversing met 90% warmteterugwinning en CO2-sturing, en een snel reagerende warmte-/koelinstallatie op basis van lucht- en vloerverwarming.
Daarnaast beschikt het gebouw over dimbare LED-verlichting met daglichtregeling, een gebouwbeheersysteem en aanwezigheidsdetectie. Op het dak liggen 260 zonnepanelen, waardoor de school voldoet aan de eisen van Frisse Scholen klasse B, energieneutraal is en bovendien volledig gasloos functioneert.
Impressie
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring