Gezondheid Centrum Bunschoten
In opdracht van ontwikkelingscombinatie Zuyderzee heeft bureau bos het ontwerp gemaakt voor de herontwikkeling van de Bikkersweglocatie, bestaande uit bibliotheek en het naast gelegen terrein, tot een bijzondere vernieuwing in het centrum van Bunschoten.
Deze locatie biedt ruimte voor twee gebouwen. Het gezondheidscentrum en een financieel dienstencentrum. Beide voorzien van wonen op de bovenliggende bouwlagen. Boven het gezondheidscentrum levensloopbestendige huur appartementen en boven het financieel dienstencentrum zorgunits. De twee gebouwen zijn als een eenheid ontworpen aan weerzijde van de zichtas vanuit het noorden richting de molen.
Het gezondheidscentrum zal straks onderdak bieden aan een groot deel van de zorgverleners binnen de gemeente Bunschoten. Van jong tot oud kunnen voor de eerste zorgvraag terecht in dit gezondheidscentrum. Het financieel dienstencentrum biedt onderdak aan één of meerder commerciële dienstverleners waarbij samenwerking en versterking van de activiteiten door deze op één locatie te concentreren mogelijk is.
Het hart van het gezondheidscentrum wordt gevormd door een vide met volop daglicht van boven. De lift, trappen en wachtruimten bevinden zich hier. Het hart geeft tevens overzicht en men kan er zich daardoor goed oriënteren. Rondom het hart van het gebouw zijn de verschillende zorgverleners met hun praktijkruimten gesitueerd.
Op de begane grond zijn de winkels (apotheek, thuiszorg) en de meer verkeer intensieve functies gelegen. Dit met het oog op het ruimtegebruik door rollators, buggy’s en scootmobielen. De grotere zorgeenheden zijn in de hoeken gesitueerd wat naar buiten toe een duidelijk gezicht en herkenbaarheid oplevert. De kleinere eenheden vormen samen de ruggengraat langs de singel van de Bachlaan. Bij het binnenkomen van het gebouw vormen zij de ruimtelijke afbakening van de centrale ontvangstruimte.
Op de verdieping, rustiger gelegen, ligt het accent op spreekkamers en lichtere behandelingen. In het centrale hart boven zorgt de gebogen wand enerzijds en de omloop anderzijds voor een natuurlijke ruimtelijke geleiding ook naar de verst gelegen functies. Elke zorgaanbieder wordt zo volwaardig deel van het geheel. Dit ‘erbij horen’ van alle partijen geeft geborgenheid en zorgt voor samenhang binnen een complex ruimtelijk programma met uiteenlopende gebruikers. Huisartsen, fysiotherapeuten, consultatiebureau, verloskundigen, maatschappelijk werk, thuiszorg en een apotheek kunnen straks gezamenlijk optrekken in het aanbieden van zorg.
De 2e en de 3e verdieping worden ingevuld met levensloopbestendige appartementen. Door de goede verbindingen met het gezondheidscentrum zijn deze appartementen uitermate geschikt voor bewoners met een zorgvraag. De begane grond van het nieuwe gebouw op de locatie van de bibliotheek wordt ingezet voor de huisvesting van commerciële gebruikers, waarbij de nadruk ligt op financiële dienstverleners.
Door de gekozen gebouwstructuur is deze ruimte in zijn geheel door één bedrijf of in delen door meerdere bedrijven te gebruiken. Voorliggend ontwerp gaat uit van drie partijen. Twee grotere en één kleinere gebruiker. Door de ligging is het mogelijk om elkaar te versterken of samen te werken. Ook behoord delen van ruimten tot de mogelijkheid. Zo is er nu in het plan een presentatieruimte opgenomen die door zijn centrale ligging na overleg ook door andere gebruikers is in te zetten.
De verschillende entrees zoeken aansluiting met de entree van het gezondheidscentrum en de tussengelegen parkeervoorziening of zorgen voor begeleiding en contact met de Bikkersweg.
In aansluiting met de omliggende bebouwing heeft dit volume drie bouwlagen. Boven het financieel dienstencentrum zijn twee bouwlagen met appartementen gesitueerd. Ook deze appartementen zijn door de korte verbindingen met het gezondheidscentrum, geschikt voor bewoners met een zorgvraagstuk. Door de beschutte ligging op de verdiepingen zijn deze woningen geschikt voor beschermd wonen met een intensieve dementiezorg. Bewoners van deze woningen hebben naast hun eigen appartement ook de mogelijkheid om gebruikt te maken van gezamenlijke leefruimten zoals een woonkamer en een keuken. De gezamenlijke daktuin zal zo worden ingericht dat het voor bewoners mogelijk is om hier vrij rond te dwalen of een beschutte plek op het terras uit te zoeken.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring