Het Anker Wijk bij Duurstede
De nieuwbouw van deze brede school ligt met zijn ontvangst en pleinzijde aan een park. Het park is onderdeel van de buitenspeelplek voor de kinderen als natuurlijk spelen zonder verharding. De knik in het gebouw biedt beschutting. De entrees zijn goed herkenbaar: transparant en voorzien van een luifel. Alle kinderen moeten vanwege de rust in de achterliggende woonwijk van één kant het terrein betreden, de auto’s blijven aan de overzijde van de waterpartij die het park en het parkeren scheidt. Er komt een brede brug voor fietsers en voetgangers over de waterpartij naar het park en het schoolplein met de hoofdentree van de brede school.
In het gebouw zijn twee scholen voor basisonderwijs gehuisvest, waarvan één voor kinderen met een beperking. Vanuit de centrale hal leiden twee trappen naar de verdieping: tribunes bij bijzondere gelegenheden. Op de begane grond is de kinderopvang en de onderbouw, op de verdieping onder andere wissellokalen en de overige multifunctionele ruimten. Naast de kinderopvang zit in het gebouw een BSO, een SBO en een gymvoorziening voor school en buurt.
Het interieur van de school is heel rustig gehouden, mede vanwege de aanwezigheid van leerlingen die snel overprikkeld zijn. Duidelijk moest zijn dat er verschillende gebruikers zijn die ieder op een herkenbare plek in het gebouw zitten. Binnen de diversiteit is op subtiele doch heldere manier met accentkleuren gewerkt om deze herkenbaarheid te garanderen en toch is binnen het gebouw eenheid gecreëerd met natuurtinten.
De school is ontwikkeld volgens een breed scala aan duurzaamheidsmaatregelen, variërend van warmtekoudeopslag tot LED-verlichting. Bureau bos heeft hier een uitgebreid advies, onderbouwd met exploitatieberekingen voor opgesteld. Een aantal aspecten: Het dak van de school ligt helemaal vol met PV panelen. De school zal met deze zonnecellen volledig in het elektraverbruik zelfvoorzienend zijn. De puien in de zonbelaste gevels zijn voorzien van houten lamellen luifels zodat er geen onnodige opwarming van het gebouw plaats zal vinden. Daarnaast zijn er bij alle ramen zonwerende screens voorzien. Er is een warmte koude opslag installatie voor de vloerverwarming/koeling van het gebouw. De GPR berekening scoort op alle punten zeer hoog, variërend van een 8,6 tot een 9.
Door het toepassen van een WTW-unit laagtemperatuurverwarmingssysteem wordt er 10% tot 12% energie bespaard.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring