Johannes Fontanus College
Maak het JFC klaar voor de toekomst! Dat was de doelstelling voor het maken van dit ontwerp.
Het gebouwdeel uit 1984 was sterk verouderd. Het voldeed zowel in functionele, bouwkundige als klimaat technische zin niet meer aan de eisen van deze tijd. Ook de uitstraling van het gebouw was aan een opknapbeurt toe.
Het onderwijs vraagt andere soorten lesruimtes dan 35 jaar geleden. Waar een gang met daaraan lokalen vroeger voldeed, vraagt het onderwijs nu om verschillende soorten lesruimtes: naast de ruimtes voor klassikale instructie is er vraag naar ruimtes voor zelfstandig werken, individueel, of in groepen van verschillende grootte. De wens is om buiten het lokaal ruimte te kunnen gebruiken. Hoe is aan deze wens te voldoen met overvolle gangen die als verkeersruimte dienen?
De oplossing wordt gevonden in het aanleggen van een zogenaamde ‘boulevard’ tegen de bestaande zuid oostgevel over drie bouwlagen. De boulevard vormt de centrale verkeersader, zodat de voormalige gangen alleen nog de aanliggende ruimten ontsluiten en onderdeel zijn van een leerplein.
Het gebouw heeft voor het grootste deel een kenmerkende uitstraling door de oranje baksteen, waarin meerdere bouwvolumes zijn uitgevoerd. Om samenhang en een rustig beeld te verkrijgen is het belangrijk om nieuwe geveloplossingen voor een deel te zoeken binnen bestaande thema’s. De lange, te renoveren noordwest gevel krijgt daarom een vergelijkbare uitstraling als de bestaande noordwestgevel aan de straat. De twee kopse gevels (noordoost) kunnen een nieuwe variant op een thema worden. Als we de oranje langsgevels thematisch als schijven beschouwen, is het denkbaar dat in de kopse gevel een reeks schijven terug komt in de vorm van penanten. Deze penanten zijn bijna wit, de kleur van de zichtbare kolommen in de oranje gevels. De basis van deze kopse gevels is een donkere kleur, die dient als achtergrond van de penanten. De gevel naast de ingang krijgt een verbijzondering: vlaggen van glas begeleiden de gebruikers en bezoekers naar de hoofdingang. De vlaggen verlopen in kleur van donkerblauw naar wit met geïntegreerde LED verlichting.
De boulevard als centrale verkeersader verbindt de verschillende delen van het gebouw en vereenvoudigt de oriëntatie, uiteindelijk worden alle ruimtes ontsloten vanaf de boulevard, je raakt niet meer verdwaald in een labyrint van gangen. Dicht bij de ingang komt een nieuwe trap, met de bedoeling de hoofdtrap te ontlasten; de leerlingen verspreiden zich sneller over het gebouw doordat de verschillende trappen op de boulevard in een rechte lijn naar boven lopen.
De balustrades aan de lichthoven zijn op een bijzondere manier opgebouwd: ze zijn transparant tot ongeveer een meter vanaf de vloer en gesloten vanaf een meter tot ca. 1,8 m; op deze manier blijft doorzicht en het ruimtelijke gevoel gewaarborgd, maar is rechtstreekse inkijk in de lokalen aan de overzijde van de vide niet mogelijk.
Impressie
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring