Voormalige dokterswoning Bunschoten
Het in 1873 gebouwde pand in Bunschoten heeft altijd gediend als dokterswoning. Voor in het huis werd praktijk gehouden en achter in het huis werd gewoond. Het pand heeft mooie historische kenmerken die bewaard zijn gebleven.
Bij het maken van het interieurontwerp voor deze monumentale woning, is in nauw overleg met de opdrachtgever, een plan bedacht waarbij de karakteristieke elementen in de woning bewaard zouden blijven. Vanwege de monumentale waarde van dit pand is, heeft er een bouwhistorisch onderzoek plaatsgevonden waarbij een advies uitgegeven is voor het intact laten van bepaalde elementen.
De woning heeft een duidelijke structuur. In het midden een lange, smalle en hoge verkeersruimte met aan weerskanten verblijfsruimten. Ook op de 1e verdieping van dit herenhuis is dezelfde structuur toegepast. De zolderverdieping heeft een prachtige structuur van houten spanten. De waardenstelling uit het bouwhistorisch onderzoek en de klassieke structuur van de woning zijn de basis geweest voor het interieurontwerp.
De wens van de opdrachtgever was een begane grond met zoveel mogelijk een open structuur. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de grote glazen/stalen pui die doorgang biedt van de gang naar de woonkamer. Door de grote glaspartij, creëer je open verbindingen tussen de verschillende ruimtes en functies, maar blijft de historische indeling, van een lange gang met daaraan links en rechts verblijfsruimtes, zichtbaar. De eetkamer behoudt zijn karakteristieken. Een knusse, hoge ruimte met klassieke haard, openslaande tuindeuren en nu in open verbinding met de grote keuken. De stijl van de woning is modern, met een knipoog naar zijn klassieke historie. Dit zie je terug in klassiekers zoals de visgraatvloer, de zwarte kozijnen & keuken en het gebruik van glas en staal.
De zolderverdieping, met z’n prachtige spanten is een oase van rust waarin er ontspannen en relaxed kan worden. De zolder is over de lengte verdeeld in drie zones; achterin slapen, in het midden een sanitaire zone en achterin een zone voor bergen en kleden. De zones slapen en bergen zijn beide twee treden opgetild waardoor het verschil tussen de zones versterkt wordt.
De stalen pui van beneden komt terug als open verbinding tussen het slapen en het baden. Ook hier blijft daarmee het open karakter van de ruimte intact, waarbij wel privacy kan worden gecreëerd en de grens tussen de zones zichtbaar blijft. Ook het sanitaire gedeelte zoals toilet, douche en sauna is zonder deuren uitgevoerd waarbij wel enige privacy gecreëerd is door het toepassen van halve wandjes. Deze halve wandjes bevinden zich voornamelijk aan de zijkanten van de middelste zone, de zichtlijn van dakkapel voorin tot de dakkapel achterin de woning blijft hiermee intact.
Net als op de andere verdieping, is ook op de zolderverdieping gekozen voor natuurlijke en robuuste materialen als hout, beton, glas en staal in combinatie met de basiskleuren wit en zwart.
Het ontwerp heeft respect voor de karakteristieke waarde van het pand. In nauw overleg met de opdrachtgever is een gebalanceerd ontwerp tot stand gekomen, die historie en de moderne tijd samenbrengt.
Impressie
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring