Woonzorglocatie Radeland in Brummen
Stichting Philadelphia Zorg is een grote zorgaanbieder voor bewoners met een verstandelijke beperking. Zij hebben een groot aantal kleinschalige woonlocaties voor intensieve zorg in eigendom die technisch en functioneel verouderd zijn. Het betreft locaties waar ouderen met een verstandelijke beperking en mensen met een meervoudige beperking. wonen. De wens bestaat om nieuwe locaties te realiseren voor een grotere groep bewoners, zonder dat hiermee de voordelen van kleinschaligheid verloren gaan: aandacht voor de bewoners en een vriendelijke leefomgeving. Tevens wil men wonen en dagbesteding combineren op de locatie, passend bij de zorgvisie. Bureau Bos krijgt de opdracht om de realisatie van de nieuwe locatie van programma van eisen tot en met directievoering te begeleiden. We hebben het stedenbouwkundig, architectonisch, installatietechnisch, landschappelijk en interieurontwerp verzorgd door middel van co-creatie met een brede groep belangenbehartigers.
Stichting Philadelphia Zorg kiest ervoor om geen huisvesting meer te realiseren zonder bewoners, familie en verzorgers daarbij te betrekken. Alle projecten voor intensieve zorg zullen dus in co-creatie gerealiseerd worden met de belanghebbenden. Voor de woonzorglocatie in Brummen heeft Bureau Bos dit zogenaamde Huis van Philadelphia verzorgd. In vier dagdelen is besproken wat de uitgangspunten voor de gedroomde huisvesting dienen te zijn. Op het eerste dagdeel werd een referentieproject bezocht en de verwachtingen besproken. Op het tweede dagdeel werden korte verhalen over een dag van de bewoner geschreven en sfeerbeelden verzameld en gepresenteerd.
Op het derde dagdeel werden vlekkenplannen gemaakt van woningen, dagbesteding en het terrein. Het laatste dagdeel was aan Bureau Bos: de presentatie van alle verzamelde uitgangspunten en een eerste aanzet tot een ontwerp. En als een lopende draad door alle bijeenkomsten: een verzameling inspirerende filmpjes en projecten over zorg en gebouwen, die we Cinema Philadelphia hebben genoemd.
De opgedane kennis hebben we vervolgens in elke ontwerpfase kunnen toepassen, uitdiepen en verfijnen. Gedurende het hele ontwerpproces zijn de belanghebbenden betrokken gebleven bij de uitwerking. Door de integrale opdracht hebben we de zorgvisie in alle aspecten van het gebouw kunnen laten terugkomen: interieur, architectuur, installaties, bouwfysica en terrein.
Op het derde dagdeel werden vlekkenplannen gemaakt van woningen, dagbesteding en het terrein. Het laatste dagdeel was aan Bureau Bos: de presentatie van alle verzamelde uitgangspunten en een eerste aanzet tot een ontwerp. En als een lopende draad door alle bijeenkomsten: een verzameling inspirerende filmpjes en projecten over zorg en gebouwen, die we Cinema Philadelphia hebben genoemd.
De opgedane kennis hebben we vervolgens in elke ontwerpfase kunnen toepassen, uitdiepen en verfijnen. Gedurende het hele ontwerpproces zijn de belanghebbenden betrokken gebleven bij de uitwerking. Door de integrale opdracht hebben we de zorgvisie in alle aspecten van het gebouw kunnen laten terugkomen: interieur, architectuur, installaties, bouwfysica en terrein.
De woongebouwen en dagbesteding zijn rondom een centraal op de locatie gelegen plein geplaatst, als gebouwen rondom een dorpspleintje. De woongebouwen hebben elk een eigen entree, maar zijn voor de nachtzorg wel verbonden. De dagbesteding ligt los van de woningen zodat men niet in de verleiding komt om binnendoor naar de dagbesteding en weer terug te gaan. Een dagelijkse wandeling naar buiten is bewezen bevorderlijk voor de gezondheid en het gemoed van de bewoners. Stichting Philadelphia Zorg is van mening dat dit opweegt tegen het ongemak van het aan en uittrekken van een jas als het koud is of regent.
Op het dorpsplein is een overdekte ontmoetingsplek gemaakt en de entrees van de woningen en dagbesteding zijn voorzien van royale luifels. De woningen zijn vormgegeven als losse gebouwen van baksteen passend bij de landelijke en bosrijke omgeving. De huiskamers van de groep vallen op door hun ligging onder een hellend dak waardoor er veel daglicht binnenvalt, voornamelijk noorderlicht. De dagbesteding is met haar markante vorm en in het oog springende plaats het belangrijkste gebouw van de locatie. Hier zijn ook de bezoekersparkeerplaatsen en hebben de locatiemanagers kantoor. Hier vallen het theehuis en het kantoor en de vergaderruimten op de verdieping op door de ligging onder een hellend dak. De plaatsing van de gebouwen en erfscheidingen zorgt ervoor dat er een beschermde omgeving ontstaat, waar de verzorgenden met een gerust hart de bewoners gebruik van kunnen laten maken. Er is ontworpen met leefcirkels van klein naar groot: de eigen kamer, de woongroep met de gezamenlijke huiskamer, het terras bij de woning, het centrale plein, de buurt en het dorp. Voor elke bewoner kan bepaald worden waar hij of zij zich comfortabel bij voelt.
Bij binnenkomst van de woning valt meteen op dat het wonen centraal staat: bij de eigen voordeur staat een bankje onder de luifel, het entreeportaal bied ruimte aan een royale garderobe, de gezellige huiselijk gang biedt toegang tot de woonkamer met zithoeken en eethoeken. De ruimten voor de verzorgenden bevinden zich elders, namelijk in de verbindingsgebouwen tussen de woningen. De woonkamer staat centraal in de woning en de gang is zo ontworpen dat er slecht aan één zijde bewonerskamers liggen. Dit maakt oriëntatie in de woning eenvoudig waarmee de omgevingsstress voor de bewoners verkleind word. In de woonkamer staat de keuken centraal en komt van twee kanten daglicht, dat van groot belang is vanwege de vele bewoners met zichtproblemen.
Sommige woongroepen bevinden zich op de verdieping. Deze woongroepen functioneren desalniettemin op dezelfde wijze als de woongroepen op de begane grond. Zij hebben een eigen voordeur met luifel aan een daktuin, dat bereikt wordt via een buitenlift en verwarmde buitentrap voorzien van hekken. Ook voor de bewoners op de verdieping staat het kleinschalig wonen centraal.
De dagbesteding biedt ruimte aan een groot aantal activiteitenruimten met elk een eigen terras. Sommige ruimten zijn rustiger en andere staan in het teken van ontmoeting. De ruimten zijn gethematiseerd: er is een theehuis, een ruimte voor muziek en bewegen, een atelier en een ruimte voor beleven. Elke activiteitenruimte heeft de beschikking over een grote berging en verschoningsruimte. Ook bij het ontwerp van de dagbesteding stond de oriëntatie door de bewoners centraal. Aan de bezoekersentree ligt de trap naar de kantoren en vergaderfaciliteiten op de verdieping.
Afvoeren van afval en bevoorrading van de gebouwen geschiedt langs de buitenzijde van het terrein aan de bosrand zodat de bewoners hier geen hinder van ondervinden. De weg die enkele keren in de week door deze voertuigen gebruikt worden doet tevens dienst als beleef route waar de bewoners onder begeleiding kunnen wandelen of fietsen.
In de woningen en in de dagbesteding zijn voorzieningen voor zowel bewoners die nog goed ter been zijn als voor bewoners die veel lichamelijke zorg nodig hebben. Op deze manier wordt zoveel mogelijk beroep gedaan op de zelfredzaamheid van de bewoners onder het motto: als je het niet gebruikt, raak je het kwijt. In de woningen zijn individuele badkamers én zorgbadkamers, beide huiselijk ingericht. In de dagbesteding zijn verschoningsruimten én reguliere toiletten.
Impressie
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring