Na zijn VWO besloot Raban Haaijk de verwachtingen te volgen en een universitaire studie te gaan doen. Zijn interesse in het tekenen en verzinnen van dingen in combinatie met exacte wetenschap maakte dat hij uitkwam bij architectuur. Hoewel hij deze studie niet heeft afgemaakt, heeft hij zijn einddoel via een omweg toch ruimschoots behaald! In dit interview vertelt Raban hoe hij 17 jaar geleden bij Bureau Bos startte als tekenaar en inmiddels werkzaam is als architect-directeur. De belangrijkste les? Verdiep je eerst in de mensen die een gebouw gaan gebruiken en begin dan pas met ontwerpen.
HBO Bouwtechniek en de Academie voor Bouwkunst vullen elkaar perfect aan
Waar hij de middelbare school nog heel serieus nam, ging dat op de universiteit toch een beetje anders. “Toen ik op de universiteit kwam, vond ik het eigenlijk vooral tijd om mezelf een beetje te leren kennen en wat lol te maken”, vertelt Raban lachend. “Ik heb het dan ook niet afgemaakt en ben op zoek gegaan naar een iets schoolsere omgeving, dit werd HTS Bouwtechniek. Hier leerde ik direct dingen die ik op de universiteit echt gemist had. Hoe zet je een gebouw in elkaar? Wat is de volgorde van het bouwen? Welke bouwsystemen zijn er? Nadat ik afgestudeerd was in de richting van architectuur, ben ik gaan werken als tekenaar. Daar kwam ik erachter dat ik mijn eigen ideeën wilde aandragen en uitwerken en dat ik dus toch architect wilde worden. Bij Bureau Bos kreeg ik die kans. Hier kon ik werken als assistent van de toenmalige architect-directeur en daarnaast naar de Academie voor Bouwkunst. Vier jaar lang ben ik op dinsdagavond, vrijdag en zaterdag klaargestoomd voor het ontwerpende en creatieve deel van het vak. Toen ik afstudeerde zat de helft van de zaal vol met collega’s van Bureau Bos. Dat had ik niet verwacht en is nog steeds een warme herinnering!”
Wij spreken dezelfde taal als de opdrachtgever
Inmiddels is Raban naast architect zelf architect-directeur bij Bureau Bos. Raban: “In deze rol hou ik me onder andere bezig met de richting die we opgaan met onze gebouwen en het ontwerpproces. Toen ik afgestudeerd was, moest ik natuurlijk nog heel veel leren. Wij zijn een bureau dat de klant echt voorop zet en dat betekent dat je veel van je klant weet. Welke verschillende onderwijsvisies zijn er? Hoe functioneren zorgpartijen? Dat leer je niet op school, maar is wel heel belangrijk als je een gebouw ontwerpt. Al onze ontwerpen komen tot stand op basis van co-creatie. Dit betekent dat we eerst, in normale mensentaal, met opdrachtgevers en betrokkenen gaan praten en vragen stellen over de organisatie, de gebruikers en het gebouw. Pas daarna beginnen we met ontwerpen. Doordat wij de taal spreken van onze opdrachtgevers, kunnen wij dit heel goed vertalen naar een gebouw.”
Architectuur voor de zorg
Raban ontwerpt niet alleen gebouwen voor de zorg, maar dit is wel één van zijn focusgebieden. “Als bedrijf zijn we hier door de jaren heen flink in gegroeid”, vertelt hij. “We deden dit van oudsher al wel, maar inmiddels is het echt een belangrijk onderdeel van het bedrijf geworden. Ook hier is het heel belangrijk dat je de gebruikers kent. Als je bijvoorbeeld niet begrijpt hoe demente mensen zich oriënteren, kan je nooit een goed zorggebouw maken. Net als binnen het onderwijs. In 2009 werd het eerste project dat ik helemaal zelf mocht doen opgeleverd. Dit was daltonschool ‘De Uitkijck’ in Baarn en daarnaast stond een woongroep voor ouderen, appartementencomplex ‘De Zilvervloot’. Op een daltonschool hebben leerlingen veel keuzevrijheid, dus we hebben gekeken hoe we dit konden vertalen naar een gebouw. Uiteindelijk is het een soort marktplein geworden, waarbij alle lokalen rondom de centrale ontmoetingsruimte zitten. Als je de lokalen opengooit, zijn het als het ware allemaal marktkramen waar leerlingen langs kunnen lopen voor themaonderwijs. Dit was een ontzettend leuk proces met de betrokkenen!”
Benieuwd wat Raban en Bureau Bos voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring