Een verouderde gevel, kleine lokaaltjes en een slecht binnenklimaat: steeds meer scholen moeten toegeven dat de uitstraling, indeling en inrichting niet meer van deze tijd zijn. De kwaliteit van schoolgebouwen in Nederland neemt af. Vaak voldoen ze niet aan de eisen die het huidige onderwijs stelt. Tijd voor actie dus! Helaas is nieuwbouw vanwege de hoge kosten voor de meeste scholen niet op korte termijn te realiseren. Maar wat moet u dan? In deze blog delen we aan de hand van praktijkvoorbeelden tips hoe u door middel van renovatie, verbouwing of uitbreiding uw schoolgebouw weer kunt laten aansluiten bij het hedendaagse werk- en leerproces. Voor schoolbesturen, medewerkers, leerlingen en ouders is het immers voorál belangrijk hoe een gebouw het onderwijskundige concept faciliteert.
1. Onderhoudsbudget gebruiken om veranderingen door te voeren
De buitenkant van een school is het eerste dat ouders en (nieuwe) leerlingen zien. De school kan er vanbinnen nog zo mooi en modern zijn, maar als de buitenkant verouderd is, zal dit niet uitnodigen om naar binnen te gaan. Gelukkig hoeft u niet de hele school te slopen en opnieuw te bouwen om het aangezicht van de school te verbeteren. Door onderhoud en verfraaiing te combineren, kunt u de school ook al een hele nieuwe, moderne uitstraling geven. Daarna is die goede eerste indruk zo gemaakt!
Nieuwe entree PRO33college, Amersfoort
De verouderde entree van het PRO33college in Amersfoort was donker en verstopt, waardoor het niet aansprekend was om naar binnen te gaan. Daarnaast waren de stenen van de buitengevel in de loop der jaren smerig geworden en ook de kozijnen waren toe aan een onderhoudsbeurt. Door kosten die gereserveerd waren voor onderhoud en verduurzaming te combineren met de verfraaiing, kwam er ‘extra’ budget beschikbaar voor de vernieuwing. Bureau Bos heeft vervolgens de entree verhoogd, er een royale luifel aan toegevoegd en een portaal met naam aanduiding geplaatst. De kozijnen en panelen zijn wit met antraciet geschilderd. Door deze aanpassingen is de school veel zichtbaarder en transparanter geworden in de omgeving. En de lichtinval van de optopping maakt het ook uitnodigend om naar binnen te lopen. De school heeft een volwassenere uitstraling gekregen, wat de leerlingen ook veel meer aanspreekt.
2. De uitstraling van het gebouw moderniseren door kleur en materiaal
Kleur en materiaal doen een hoop met de uitstraling van het gebouw. Schilderwerk of nieuwe gevelbekleding kunnen een schoolgebouw in een keer omtoveren van een verouderd gebouw naar een moderne school.
Farel College Amersfoort vernieuwt de gevel van de school met kleur en materiaal
Bij het Farel College in Amersfoort was grootschalig onderhoud aan de gevel noodzakelijk en ingepland. Zo zaten er bijvoorbeeld doorslagplekken in het metselwerk. Deze hebben we aan de buitenkant ‘gedicht’ en vochtwerend gemaakt. Vervolgens zijn er witte kleurvlakken toegepast, in lijn met de oorspronkelijke gevelindeling, waardoor de vochtplekken weggewerkt zijn én de school een veel modernere uitstraling kreeg. Ook de donkere, kleine entree is aangepast. Door de volledige gevel met hout te bekleden, is de hele gevel omgetoverd tot entree. Zo ziet u maar dat u met relatief kleine aanpassingen qua kleuren en gevelbekleding, de school een veel modernere uitstraling kunt geven.
3. De indeling van het gebouw aanpassen
Kleine leslokalen, smalle gangen, een aula die alleen als pauzeruimte wordt gebruikt en noodlokalen bijplaatsen om extra ruimte te creëren: het zijn bekende issues voor scholen die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zijn gebouwd. Omdat de manier van onderwijs toen totaal anders was dan nu, ondersteunen deze schoolgebouwen onvoldoende de werk- en leerprocessen van nu. Door slimme aanpassingen te doen binnen het huidige gebouw kan een eenzijdige ruimte ineens multifunctioneel worden.
Strategisch doordachte ruimte-indeling bij Jenaplanbasisschool De Hoeve Hoevelaken
Door de populariteit van het Jenaplanonderwijs in Nederland is De Hoeve de laatste jaren erg gegroeid. Er was behoefte aan meer ruimte, maar niet per se méér ruimte. De diverse groepen leerlingen werken in het Jenaplanonderwijs gezamenlijk aan projecten en taken en dat vroeg om een strategisch doordachte ruimte-indeling: een grotere, open ruimte was nodig. Het schoolplein verkleinen door een uitbreiding van het gebouw op de begane grond was echter geen optie. Daarom werd beslist om twee lichte en ruime lokalen en een mediatheek boven op de bestaande school te bouwen. Het gebouw kreeg door deze bovenbouw een licht en ruim hart. Een grote podiumtrap verbindt de benedenverdieping met de open ruimte bovenaan. Het energielabel werd met de renovatie verhoogd naar A-niveau en de gevel werd van buitenaf geïsoleerd. Dit gaf een tweede voordeel namelijk een veel modernere uitstraling. Het terrein is groen en speels ingericht, met leuke, verschillend ingerichte plekjes. De school kan verder de toekomst in!
Bij uitbreiding van de J.H. Donnerschool in Hilversum ontstaat er een hart in de school
Een jaar of tien geleden heeft Bureau Bos de J.H. Donnerschool in Hilversum al gerenoveerd van een oude ‘Huishoudschool’ naar een school voor Speciaal Onderwijs. De school is gegroeid en heeft daarom een uitbreiding gekregen. Door moderne aanbouw van drie lokalen en kleine aanpassingen binnen, zijn er creatieve- en therapieruimtes ontstaan. Bijkomend voordeel is dat er een hart ontstaan is in de school: een open en gastvrije plek. En de uitbreiding heeft een positief effect gehad op het schoolplein. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de prikkelgevoeligheid van deze kinderen.
4. Onderwijskundig waarde toevoegen: ga voor nieuw meubilair
Naast een aansprekend schoolgebouw is ook de onderwijsvorm een belangrijk element binnen de keuze voor een nieuwe school. Dus wanneer het interieur aan vervanging toe is, adviseren wij altijd om ook eens te kijken naar het type meubilair dat aangeschaft gaat worden. Want passen de standaardsetjes nog wel bij de manier van lesgeven die u als school ambieert? Interieur kan onderwijskundig veel waarde toevoegen. Door bijvoorbeeld van de klassikale indeling af te stappen en te kiezen voor hoge tafels, een treinzitjes-opstelling of instructietafels stimuleert u zelfstandig en in groepjes samenwerken.
Multifunctionele aula bij het Farel College dankzij kleine uitbreiding
Openheid en transparantie waren twee belangrijke factoren bij de transformatie van het hoofdgebouw bij het Farel College in Amersfoort. De mediatheek heeft daarbij een nog centralere plek in het gebouw gekregen. Aan de mediatheek zijn verschillende onderwijskundige ruimten te koppelen. Hierdoor kunnen leerlingen zowel klassikaal als zelfstandig binnen dit cluster onderwijs genieten. Ook de aula is in deze lijn getransformeerd van alleen pauzeruimte tot een multifunctionele ruimte. Door de beschikbare hoogte te benutten en er een balkonverdieping in te hangen zijn hier niet alleen extra werk- en pauzeplekken gerealiseerd, maar biedt deze opzet ook de mogelijkheid om deze ruimte als collegezaal en voorstellingsruimte in te zetten. Om de diverse onderwijsvormen te kunnen ondersteunen is er ook nieuw meubilair aangeschaft die dat kan faciliteren.
Bent u geïnspireerd geraakt door bovenstaande tips of bent u benieuwd wat Bureau Bos voor uw schoolgebouw kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring