Zelf een ouderinitiatief opzetten voor je kind(eren)? Samen creëer je meer!
Met zorg ontworpen gebouwen door ouders, bewoners, zorgverleners, omwonenden en Bureau Bos
Een plekje voor jezelf vinden als jongvolwassene is in de huidige huizenmarkt al lastig genoeg. Laat staan als je als jongvolwassene met een (lichte) beperking de behoefte hebt om op eigen benen te gaan staan en relatief zelfstandig een eigen leven op te bouwen. Als ouder wil je graag helpen. Maar wat doe je als er in de nabije omgeving nog geen (kleinschalige) woonomgeving in combinatie met zorg te vinden is? Dan kan je als ouders zijnde -meestal samen met andere ouders- ook zelf een kleinschalige woonworm realiseren. Een ouderinitiatief, waardoor je jouw eigen visie op zorg en wonen kunt realiseren. Hoe je die visie vervolgens vertaalt naar een woonomgeving? Bureau Bos helpt ouders en de toekomstige bewoners daar graag bij door samen het gebouw te creëren. In deze blog vertellen architect-directeur Raban Haaijk en architect Martien van Vliet hoe zo’n co-creatieproces te werk gaat.
Verzamel de juiste partners om je heen voor het realiseren van een ouderinitiatief
“Om een wooninitiatief te realiseren, is het belangrijk om de juiste samenwerkingspartners om je heen te verzamelen: een architect/adviseur, een woningbouwvereniging, de gemeente, een ontwikkelaar, iemand voor beheer en onderhoud, et cetera”, vertelt Raban. “Als architecten-, ingenieurs- en adviesbureau kunnen wij daar uiteraard bij helpen. Wij ontwerpen namelijk niet alleen gebouwen, ook het hele proces rondom een gebouw kunnen we -samen met onze partners- uitdenken en realiseren. Het enige wat er moet zijn, voordat wij aan de slag gaan, is een stuk grond waarop het gebouw moet komen. Want zonder locatie is het heel lastig om een plan te bedenken. Daarnaast moet je als ouderinitiatief ook zelf op zoek gaan naar een zorginstelling die de zorg gaat leveren aan de jongvolwassenen. Bij de start van het project brengen we de ruimtelijke randvoorwaarden in kaart, overleggen we met de gemeente en checken we of het plan financieel wel haalbaar is. Pas als dat allemaal rond is, beginnen we met ontwerpproces.”
Ontwerpen begint met luisteren, niet met tekenen
“Voor ons vormen ouders, de toekomstige bewoners en andere stakeholders echt de basis van een goed ontwerp. We organiseren daarom verschillende bijeenkomsten waarin iedereen zijn of haar woonwensen met ons kan delen. Vervolgens gaan wij ons best doen om al die wensen en eisen door te vertalen in een ontwerp, zodat er een woongebouw gerealiseerd wordt waar mensen trots op zijn”, vertelt Martien enthousiast.
Co-creatiesessies voor het ontwerpen van gebouwen voor de zorg
Raban vertelt vervolgens over het verloop van de co-creatiesessies: “We beginnen meestal met het bezoeken van de locatie en andere wooninitiatieven om ideeën op te doen. Daarna nodigen we een zeer diverse groep gebruikers uit in een rustige, veilige omgeving om op een laagdrempelige manier te sparren over het ontwerp van het gebouw. Hoe wil je wonen, wat is woonplezier voor jou, wanneer heb je (zorg)ondersteuning nodig en wat is volgens jou de ideale indeling van de woning? Deze en meerdere vragen worden gesteld tijdens verschillende sessies. Alles mag geroepen worden, want niets is te gek. We maken samen moodboards en met al die input van de gebruikers beginnen wij met schetsen. Daarbij houden we natuurlijk ook rekening met de logistieke routes in het gebouw, de levensbestendigheid van zo’n plan, de akoestiek en duurzaamheid. In de sessies die daarop volgen bespreken we de schetsen en laten we ook maquettes zien, zodat de plannen echt gaan leven. De reactie van de jongvolwassenen tijdens deze sessies is geweldig. Iedereen ziet wel iets terug van wat zij geopperd hebben. En dat maakt iedereen trots! Er komt echt een gebouw te staan, dat voldoet aan de wensen van de gebruikers en hun omgeving.”
Samen creëer je meer
“Doordat we de bewoners en hun omgeving betrekken bij het ontwerpproces wordt ieder gebouw dat we ontwerpen weer anders. En dat is voor ons ook een grote winst. Je wordt namelijk iedere keer weer verrast door de ideeën die mensen hebben”, vertelt Martien. “En dat bewijst maar weer dat je samen echt meer creëert. Samen creëren we een gebouw waar je trots op kunt zijn, waarbij de focus ligt op wat je nog wél kunt in plaats van dat je voortdurend wordt herinnerd aan wat je niet kunt. Natuurlijk houden we rekening met een verstandelijke beperking, autisme en een visuele of auditieve beperking, maar wel met behoud van autonomie, zelfstandigheid en privacy.”
Wil je meer informatie over hoe Bureau Bos jou kan helpen bij het realiseren van een ouderinitiatief? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Benieuwd naar de ervaringen van andere ouderinitiatieven die met ons hebben samengewerkt? Je leest de ervaringen van Stichting Nobass en Hofje van Zeist op onze website.
neem contact op met Raban Haaijk
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring