Stichting Sprank biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking: thuis, op een woonlocatie of op een dagbesteding. Voor de woonlocaties in Bunschoten-Spakenburg bestond al langer de wens om deze te verhuizen om nog betere zorgverlening en persoonlijke aandacht te kunnen bieden. Dit viel echter niet mee. Totdat Zorg- en Wooncentrum De Haven startte met de bouw van acht nieuwe panden. Stichting Sprank huurt nu twee van de acht gebouwen (Urk en Stavoren) en biedt huisvesting aan 43 mensen met een verstandelijke beperking. In dit interview vertelt Jeanet Vedder, junior sectormanager bij Stichting Sprank, hoe de stichting de gebouwen samen met Bureau Bos heeft vormgegeven.
Alles was bespreekbaar
Toen Stichting Sprank in het nieuwbouwproject stapte was de bouw al begonnen en lag er een basisplan voor de acht panden. Elk met dezelfde basisstructuur waarbinnen zelfstandige en groepswoningen gerealiseerd konden worden. De exacte invulling van de panden was een groeiproces waarbij Bureau Bos en Stichting Sprank nauw samenwerkten. Jeanet: “Er lag volgens het concept van De Haven een basisindeling voor 6 3-kamerappartementen, maar deze appartementen waren te groot voor onze cliënten. Onze wens was om te gaan voor 8 zit-slaapkamers per verdieping, dus de indeling van de bouw moest hiervoor aangepast worden. Ook omdat wij per verdieping graag een gezamenlijke woonkamer wilden én een kantoor plus toiletten voor onze medewerkers. In overleg met Bureau Bos zijn we tot goede oplossingen gekomen. Zo hebben we bijvoorbeeld twee appartementen ‘opgeofferd’ om er een gezamenlijke woonkamer voor de bewoners van te maken. Ondanks dat de plannen er al lagen, was alles bespreekbaar en konden wij altijd onze wensen kenbaar maken., dit was heel fijn. Een nadeel van het later instappen was natuurlijk wel dat Sprank hierdoor extra kosten had.”
Meer persoonlijk contact met bewoners dankzij de indeling van de gebouwen
De nieuwe locaties Stavoren en Urk bieden zoveel voordelen ten opzichte van de oude gebouwen. Jeanet vertelt: “Wat wij als heel prettig ervaren, is dat er op iedere verdieping nu één woongroep is en een begeleider. Dit geeft heel veel overzicht. Op de oude locaties renden we van boven naar beneden en van links naar rechts, omdat de centrale huiskamer op de begane grond was en de kamers verdeeld waren over de verdiepingen. Bijna Iedere verdieping heeft ook een eigen kantoor, met een glazen deur. Zo zie je altijd wat er gebeurt en hou je toch contact met de bewoners wanneer je je even terugtrekt. Dit is voor ons en de bewoners heel belangrijk. Bureau Bos heeft hierin heel goed meegedacht. Zo wordt er ook 1 kantoor gebruikt als slaapruimte voor de slaapdiensten.”
Optimaliseren vanuit de praktijk
Omdat de gebouwen Stavoren en Urk niet tegelijkertijd zijn gebouwd, kon Stichting Sprank leren vanuit de praktijk. “Er zat een jaar tussen de realisatie van Stavoren en Urk. Daardoor konden we de resultaten en ervaringen van Stavoren meenemen naar de realisatie van Urk. Waar we in Stavoren nog gingen voor ruim opgezette keukens waar je ook makkelijk met de rolstoel doorheen kunt, hebben we in Urk juist gekozen voor een kookeiland waar we samen met de bewoners aan kunnen zitten. Zo creëerden we ook meteen meer contact met de mensen in de woonkamer. Daarnaast zijn in beide gebouwen alle plafonds voorbereid op tilliftsystemen. Heeft een bewoner deze zorg nodig, dan is het een kwestie van inklikken en je kunt het gebruiken”, legt Jeanet uit.
De rol van Bureau Bos: samenwerken is ook echt samen werken
Vanaf het moment dat Stichting Sprank in het nieuwbouwtraject stapte, is de samenwerking met Bureau Bos goed geweest. “Wij vonden het prettig dat alles bespreekbaar was. Niet alles kon gerealiseerd worden, maar er werd wel meegedacht over oplossingen. Zo hebben we samen met Bureau Bos gekeken welke loze ruimtes we toch nog een functionele inhoud konden geven. Dankzij die gesprekken zijn bijvoorbeeld ook een grote badkamer met een speciaal bad voor minder valide mensen en een snoezelkamer gerealiseerd. Daarnaast hebben alle bewoners een eigen badkamer. Dat was voor veel van hen ook echt een droom die uitkwam. Het is heel mooi dat we dat nu hebben kunnen realiseren.”
Tot slot vertelt Jeanet dat iedereen bij Stichting Sprank de betrokkenheid van Bureau Bos zo waardeert: “Er werd écht interesse getoond. Ook toen het werk van Bureau Bos erop zat. Ze waren bij de opening en ze zijn erbij met speciale feestmomenten. We vinden het super dat we ook dan mensen van Bureau Bos tussen de aanwezigen zien staan!”
Meer weten over het ontwerp voor Stichting Sprank en Zorg- en Wooncentrum De Haven? Bekijk dan hier de details van het project. Of neem direct contact met ons op voor meer informatie.
benieuwd naar de mogelijkheden?
We vertellen je graag meer over alle mogelijkheden, of het nu gaat om losse diensten of een compleet traject, wij hebben alles in huis om uw project tot een succes te maken!
bureau bos © | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring